U 2011. otkrivene 83 žrtve trgovine ljudima

0

Načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i kriminalističko-obaveštajne poslove Mitar Đurašković izjavio je da je u Srbiji od početka godine otkriveno 83 slučajeva trgovine ljudima, a 90 odsto žrtava su državljani Srbije.

BEOGRAD, 16. decembra 2011. (Beta) – Đurašković je novinarima na okruglom stolu o rezultatima i inicijativama za suzbijanje trgovine ljudima rekao da su zbog različitih okolnosti od 2004. godine domaći državljani u najvećem broju slučajeva žrtve trgovine ljudima.

To znači da su žrtve najčešće vrbovane i eksploatisane u Srbiji, ali ima i nekoliko slučajeva u kojima su devojke odvedene u inostranstvo, kao i radne eksploatacije gradjevinskih radnika“, rekaoje Đurašković.

Prema njegovim rečima najranjivije žrtve su mladi i deca koju trgovci ljudima seksualno iskorišćavaju, ili prisiljavaju na prosjačenje, kradje i druga nedela.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da će ta asocijacija, zajedno sa Društvom sudija Srbije uskoro nadležnim državnim organima predložiti osnivanje fonda za kompenzaciju žrtava trgovine ljudima, kao i drugih krivičnih dela sa elementima nasilja.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.