Počinje Hanuka, praznik slobode i svetlosti

Jevrejska opština Beograd saopštila je da će se svakog dana praznika paliti svećice na velikoj hanukiji u dvorištu sinagoge, nakon čega sledi tradicionalno druženje uz krofne i večernji program.

Na drugi dan Hanuke, u sredu u 19 časova, svećice u dvorištu sinagoge upaliće i vrhovni rabin Izraela Jona Mecger i predsednik Srbije Boris Tadić.

Centralna proslava Hanuke biće održana 24. decembra u Jevrejskoj opštini Beograd u Ulici kralja Petra 71a.

Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama".

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova - vojskovođe zvanog Makabi (čekić) - nad Sirijcima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija), koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Najpre se osam jednakih sveća, za svaki dan praznika po jedna, postavi s desna na levo, potom se posebnom svećom "šamaš" koja stoji u pomoćnom kraku, sveće pale s leva u desno, svakog dana, da bi na kraju osmog dana praznika bile sve upaljene.

Legenda kaže da je posle razaranja jerusalimskog Hrama u njemu nađeno ulje za svećnjak - menoru, koje je bilo dovoljno samo zajedan dan. Ali, ulje je u kandilima gorelo punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

BEOGRAD, 20. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još