Više od 24 miliona dijabetičara

 Američki zdravstveni zvaničnici saopštili su da rekordan broj Amerikanaca boluje od dijabetesa i da veliki broj ima šanse da ga dobije.Takođe je navedeno da bi čak i zemlje u razvoju trebalo da budu zabrinute zbog te bolesti.

Zvanični podaci kazuju da osam odsto američke populacije trenutno ima tu bolest, u poređenju sa 4 odsto 1960-tih godina. Doktorka Ana Olbrajt iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti naglašava da bi vlade, zajednice i pojedinci trebalo da shvate dijabetes mnogo ozbiljnije.

"Brojke se i dalje povećavaju zato što imamo porast broja osoba koje imaju prekomernu težinu ili su gojazni" - podseća ona i dodaje da na to utiče i starenje populacije. Sa dijabetesom, telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ne koristi insulin koji proizvodi.

Insulin je hormon koji pomaže u pretvaranju šećera, skroba i druge hrane u energiju. Dijabetes povećava rizik od srčanog napada, bolesti bubrega, slepila ili oštećenja nerava koji vode do amputacije.

Doktor Dejvid Nejtan ističe da je još veći problem što je dijabetes "tipa dva" često moguće preduprediti: "Mogli bi smo da umanjimo epidemiju za skoro 58 odsto samo uz promenu načina života ako bi se obezbedio gubitak težine, uz povećanje fizičke aktivnosti ili uz pomoć lekova".

I u drugim zemljama se broj obolelih od dijabetes takođe povećava drastično. Međunarodna federacija za dijabetes saopštila je da 246 miliona ljudi širom sveta ima tu bolest. Organizacija predviđa da će taj broj biti povećan na 380 miliona do 2025. godine kao i da 80 odsto obolelih od dijabetes "tipa 2" živi u zemljama u razvoju.

Taj oblik dijabetesa je takođe smrtonosan: dijabetes je uzrok skoro četiri miliona smrtnih slučajeva godišnje, slično procentu koji odnose virus HIV i sida. Ipak, američki istraživači navode da ima i nekih dobrih vesti.

Sve više Amerikanaca zna da ima dijabetes i ima nagoveštaja da se efikasnije bore protiv te bolesti. Dijabetes je nekada bio na šestom mestu među uzrocima smrti u SAD ali zdravstvene vlasti navode da je sada pao na sedmo mesto. 

VAŠINGTON, 07. jul 2008. (FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.