Najbolja muzika iz filmova 2011!

5. The Chemical Brothers za film “Hanna

Možda smo od Džoa Rajta očekivali moćniji film nego što je “Hana” na kraju ispala, ali to nije imalo nikakav uticaj da The Chemical Brothers naprave izuzetnu muziku za ovaj film. Potpuno su uhvatili duh priče i dokazali da ako vam treba kul saundtrek sve što treba je pozvati njih dvojicu.4. Michael Giacchino za film “Super 8

Film J.J. Abramsa “Super 8” je jedan od oni veoma kul filmova 2011. godine, pa je logično da i saundtrek bude jednako intenzivan kao i sve ono što se dešava tim klincima. Kompozitor Majkl Đakino je jedan od genijalaca muzičke atmosfere i ovde je to ponovo dokazao.

3. Mateo Messina za film “Young Adult

Pored niza muzičkih hitova iz rok istorije devedesetih, poput pesama bendova Replacements, the Lemonheads, Dinosaur Jr., Suicidal Tendencies i Teenage Fanclub, Džejson Rajtman je za svoj saundtrek izabrao izuzetan talenat Matea Mesine. Posebno bitne su Mesinine orkestarske obrade hitova rok bendova. Tu je Mesinin pogled na Foo Fighters, Becka, Faith No More, Soundgarden i Peal Jam.

2. Cliff Martinez/Various Artists za film “Drive

Stvar je ovde jasna: veliki film, veliki saundtrek. Klif Martinez je uradio sjajnu stvar sa svojim originalnim kompozicijama, a sve je zaokružio zajedno sa rediteljem Nikolasom Vindingom Refnom i zvezdom filma Rajanom Goslingom izabravši sjajne pesme da dopune atmosferu filma o “pravom ljudskom biću, pravom heroju”.

1. Alex Turner za film “Submarine

Frontmen benda Arctic Monkeys – Aleks Tarner se opet dokazao kao pesnik jedne generacije. Film “Submarine” je mali kinematografski biser godine, a originalna muzika koja je Aleksovo delo od početka do kraja je pravi album koji se sluša sa, ali i bez filma. Genijalno!

Ali, nismo zaboravili ni sjajan posao koji su za film “Attack the Block” uradili Basement Jaxx, magiju koju nosi muzika filma “The Artist“, oskarovce Trenta Rejznora i Atikusa Rosa i moćan saundtrek filma “Muškarci koji mrze žene“, filmsku legendu Hauarda Šora za film “Hugo“, odlične kompozicije Darija Marinelija za izuzetnu ekranizaciju “Džejn Ejr“, uvek dobrog Hansa Cimera za super animirani film “Rango“, sve slatke pesmice iz novih “Mapetovaca“… Toliko dobre muzike, taman da ceo dan samo slušate saundtrekove i uživate.