Igraj za život

Ozbiljan sadržaj u kombinaciji sa zabavom, bez "pridika", i tek da se na nenametljiv način skrene pažnja na AIDS, bolest od koje svakog dana na planeti Zemlji umre 5.700 ljudi.

Srbija je 22. zemlja u svetu gde je počeo da se ostvaruje projekat "Dance 4 life" u cilju prevencije HIV-a i AIDS-a.

Vršnjačka edukacija osnov je kampanje u realizaciji Y- PEER mreže mladih, koju čine 52 organizacije iz 18 gradova, sa više od 1.000 edukatora i volontera aktivnih na prevenciji HIV-a i bolesti zavisnosti, kaže nacionalni koordinator mreže Vojislav Arsić.

Y-PEER će svoje aktivnosti započeti na žurkama, koncertima i svim mestima gde se okupljaju mladi ljudi, a od septembra će nastaviti u školama. Prvi korak bila je mala žurka u podne, na Trgu Republike.

- Želimo da motivišemo komercijalni sektor, da na osnovu korporativne odgovornosti podrži naše aktivnosti - kaže Arsić.

Cilj projekta je da se do kraja 2008. godine obuči 2.000 agenata promene ili vršnjačkih edukatora iz Beograda, Novog Sada, Loznice i Novog Pazara, i da se kroz kampanju i medijske aktivnosti podigne nivo svesti mladih ljudi.

- Nameravamo da do 2014. ispunimo milenijumske ciljeve razvoja, pogotovo one koji se odnose na prevenciju HIV-a - rekao je Arsić.

Projekat se, kako je dodao, sastoji od četiri dela - "Dance 4 life ture povezivanja srca", u kojima muzičari i igrači koji uče univerzalnu koreografiju i ljudi koji žive s HIV-om organizuju radionice. Sledeći deo projekta je »Act4Life«, u kojima se prikupljaju sredstva za projekte prevencije HIV-a i AIDS-a.

Program životnih veština upotpuniće saznanja o ovoj bolesti, seksualnosti, prevenciji, ljudskim pravima, komunikaciji. Mladi koji prođu ovaj trening postaju vršnjački edukatori.

Veliko finale školskih projekata na velikom "Dance4Life događaju" organizuje se svake druge godine, u subotu pre Svetskog dana borbe protiv AIDS-a. Veliko finale je, kako smo čuli, i koncert koji se na isti način i u isto vreme održava u 22 zemlje, povezane satelitskim linkom.

Procenjuje se da je u 2007. ukupan broj inficiranih i obolelih u svetu bio 33, 2 miliona, od čega je 2,5 miliona dece mlađe od 15 godina. Prošle godine od side je umro 2,1 milion ljudi, od čega 330.000 dece mlađe od 15 godina.

Prošle godine u Srbiji je novoregistrovano 75 HIV pozitivnih, a 29 je obolelo od side. Stručnjaci pretpostavljaju da na jednog koji je svestan da je HIV pozitivan dolazi još deset osoba koje ne znaju da su nosioci virusa. Ali ne zaboravite, tu je i kondom...

Danijela Tadić

Pogledajte još