Henkok

Baš ono što nam je trebalo! Letnja laganica, ne previše banalna, veoma zabavna… OK, scenario je mogao da bude jači, ali osveženje je, a to je više nego dovoljno

Evo pitanja za milion dolara: Ko se seća doktora Bilija Kronka iz serije “Čikago Houp“? Plavušan, Njujorčanin, malo napući usta dok šuška... E, taj talentovani tip stoji iza “Henkoka“ (Hancock)!

Zapamtite ime Piter Berg, jer pored više sjajno ostvarenih uloga i filmova “Veoma loše stvari“ (Very Bad Things), “Dobrodošli u džunglu“ (The Rundown) i “Kraljevstvo“ (Kingdom), koje potpisuje kao reditelj – njegov talenat tek čekaju prave prilike. Samo, eto, danas ima nešto veće zaliske nego u Kronk-fazi, ali neodoljivi osmeh je i dalje tu.

Kakav “tata“, takav i “sin“. I “Henkok“ je potpuno neodoljiv! Čak i kada bezbroj “rupa“ pokuša da ubedi u suprotno.

Džon Henkok (Vil Smit) je superheroj kakav nam je ovog leta bio neophodan, ako ni zbog čega drugog, onda zbog kontriranja svim tim čistuncima u uskim kostimima. On je otvoreno sve što većina superheroja nije (ili barem nije javno): prljav, alkoholisan, namršten, pesimističan, nezainteresovan i... baš zato tako neopisivo kul!

On može da leti i razbija sve što mu se nađe na putu. Pomaže ljudima u nevolji, pa ih psuje. Hej, on čak sredi i klinca koji je zlo u malom pakovanju s francuskim akcentom?! Koliko pomoći, toliko i štete po L.A. i sve čemu Henkok priđe. Kažemo vam, čovek je faca!

Međutim, u 21. veku, PR zaista čini čuda. Dok neko ponovo ne pretvori Britni Spirs u smernu divu, jedan PR-idealista (ima i takvih!) će se pozabaviti “slučajem Henkok“. Nakon što mu Henkok u svom bum-tras-stilu spasi život, Rej (Džejson Bejtman) odlučuje da od propalice sa super-moćima napravi heroja omiljenog u javnosti. Ali, njegova žena Meri (Šarliz Teron) iz jednog, nedovoljno je reći, zanimljivog razloga nije baš oduševljena idejom da Henkok uđe u njihov miran život. Da ne kvarimo iznenađenje...

Naravno, kada se zagrebe dublje, lako je pronaći propuste. Počev od scenarija, koji na početku zaintrigira, a posle pola sata uspešno zakopa sve ono što još kroz trejler mami u bioskop. Čak i odličan fazon sa naivnim vizuelnim efektima i pojednostavljenim likovima ostaje samo to – odličan fazon. Zbog nedovoljno razigranog scenarija, ni sjajan kasting ne može da se sasvim opusti i obasja ekran više od boksofis-privlačnosti Vila Smita.

Mada, dovoljno je reći da je ovo Smitova uloga u kojoj nam se baš svideo, a to se do sada baš i nije dešavalo. Bejtman je odličan! Nakon “Džuno“ (Juno), ozbiljno je skočio na listi omiljenih glumaca nekih od nas. A, Šarliz Teron je, kao i uvek, sjajna, koliko joj reditelj i scenario to dozvoljavaju.

Ipak, dobro je što je baš Piter Berg iza ovog filma, a ne Toni Skot ili Majkl Man, koji su, pored ostalih, povezivani sa ovim scenarijem tokom više od deset godina njegovog razvlačenja po Holivudu pod nazivom “Tonight, He Comes“ (scenarista Vinsent Ngo, a potom i Vins Giligan).

Na žalost, ova apsolutno sjajna ideja je na izvestan način ostala nedovoljno iskorišćena.

Ali – ovo je jedno veliko “ali“ – ako mu se prepustite, ne dozvolite sitničavosti da preovlada, “Henkok“ će vam dokazati da je prava poslastica. Drugačiji je, zabavan, veoma svež, duhovit i... ne slušajte/ne čitajte ostale analize ovog filma, već ga uvrstite u obavezan bioskopski provod ovog leta. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.