Ljubav i zaljubljenost

Naučnici su otkrili da se u nekoga možemo zaljubiti samo jednom. Osećaji koji se mogu javiti posle prekida veze prolazni su i ne mogu rasplamsati veliku ljubav, kažu meksički naučnici.

Istraživači Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku tvrde da niko ne može biti zaljubljen celog života. Posle početne zanesenosti, koja ponekad ima i simptome opsesivno- kompulzivnog poremećaja, pojedinac postaje zavisnik od druge osobe. Nekima se događa da pate od nedostatka apetita i nesanice, mnogi su dekoncentrisani i ne mogu da misle ni na šta osim na osobu u koju su se "zatreskali".  

Naučnici kažu da svaka zaljubljenost ima rok trajanja i da ne može biti duža od četiri godine. Zaljubljenost je uzrokovana aktivacijom hemijskih spojeva u mozgu, tako da će čak i najjača ljubav nestati kada se rezerve tih hemikalija istroše, a one mogu trajati najviše četiri godine.

Strastvena ljubav tada se pretvara u emocionalnu ili seksualnu zavisnost, kažu naučnici, koji su istraživanje sproveli na velikom broju zaljubljenih ljudi. 

A kad zaljubljenost prođe, nema više strasti... Ako je ostala ljubav, možete je negovati. A to nije malo. Nije ni lako. Iskoristite svaku priliku koja vam se pruža za neki romantičan gest, bio to samo dodir ili prava reč u pravo vreme. Zagrljaji su važni. Naučnici takođe kažu da je za normalan i ispunjen dan neophodno sedam iskrenih zagrljaja. 

Dakle, kad prođe grozničava zaljubljenost, još ima lepote. U pogledu, dodiru, zagrljaju, poljupcu, lepim rečima. Ovo poslednje ne zanemarujte do kraja života. Upućujte ih i vratiće vam se. 

I...da - BUDITE POZITIVNI. NIKO NE VOLI MRGUDE. A MUŠKARCI SE PLAŠE LJUTIH ŽENA. NE ZNAJU ŠTA ĆE S NJIMA I ZATO OD NJIH BEŽE. Dakle, ako imate ljubav, čuvajte je. To će vas sačuvati od prebrze starosti i nezadovoljstva...

J. K.

Pogledajte još