Usvojen Zakon o kinematografiji

Zakonom, za koji je glasalo 123 poslanika vladajuće većine, utvrđeno je da se novac za razvoj kinematografije izdvaja od dela naknada koje telekomunikacioni operatori plaćaju Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije, a emiteri Republičkoj radiodifuznoj agenciji za pravo emitovanja programa.

Utvrđeno je da se sredstva za podsticanje domaće kinematografije obezbedjuju iz budžeta, zatim 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate za Radio-televiziju Srbije, 20 odsto sredstava koja naplaćuje Republička radiodifuzna agencija i 10 odsto sredstava koja naplaćuje Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL).

Propisano je da se stranim producentima iz republičkog budžeta isplaćuje do 20 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Srbije, kako bi se podsticao njihov rad.

Utvrđeno je i da Vlada Srbije donosi Program aktivnosti za ostvarivanje opšteg interesa u oblasti kinematografije koji sadrži prioritete u finansiranju filmske produkcije, mere za popularizaciju i plasman domaćeg filma u inostranstvu, načine za podsticanje koprodukcije, kao i oblike podrške filmskim organizacijama, festivalima i manifestacijama.

Zakonom je utvrđeno da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije, koji podnosi Ministarstvu kulture godišnji izveštaj o svom radu kao i o stanju u kinematografskoj delatnosti.

BEOGRAD, 26. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još