Rašićeva slika Ejmi Vajnhaus među fotografijama godine

Londonski dnevnik u sredu objavljuje retko sugestivan Rašićev portret pevačice koja se rukama “ograđuje” od mikrofona tokom koncerta na Ušću u Beogradu 18. juna.

Branislav Rašić bio je ekskluzivni, odnosno jedini zvanični fotograf na tom koncertu sa koga su njegove fotografije objavili mnogi svetski mediji.

Rašić je snimao Ejmi Vajnhaus od početka njene karijere, a “Gardijan” prenosi i njegovu izjavu u kojoj se navodi da je puka slučajnost što je “istorijski” koncert održan baš u njegovom rodnom gradu.

“Koncert je zaista bio debakl, ali Ejmi Vajnhaus je bila moj klijent i ja sam je profesinalno što lepše snimao, a ljudski štitio”, izjavio je Branislav Rašić.

“Pošto je umrla, svet je video i neke moje uznemirujuće fotografije iz kojih se vidi koliko je bila u nevolji. Videvši ih, neki od mojih kolega zamalo nisu zaplakali. Decenijama dokumentujem istoriju rok-muzike, ali te slike Ejmi Vanjhaus će me 'pratiti' do kraja života”, obrazložio je Rašić svoj rad.

Ejmi Vajnhaus umrla je samo mesec dana posle beogradskog koncerta, 23. jula 2011.

Branislav Brajan Rašić već tri decenije živi i radi u Londonu izgradivši karijeru jednog od najpoznatijih rok-fotografa u svetu. Snimao je sve najpoznatije pop-rok pojedince i grupe, a bio je ekskluzivni fotograf mnogih, naročito legendarne grupe “Rolingstons“.

Rašića je gitarista “Stonsa” Kit Ričards odabrao kao fotografa za promociju memoarske knjige “Život” (Life), nedavno nagrađene nagradom “Norman Majler” (Mailer), ranije dodeljene i dobitnicima Nobelove nagrade Toni Morison i Orhanu Pamuku.

Branislav Rašić snimio je više od 65.000 fotografija (www.brianrasic.com), a dugo radi za jednu od najpoznatijih svetskih foto-agencija “Reks fičers” (Rex Features) iz Londona (www.rexfeatures.com).

LONDON, 28. decembra 2011. (Beta)