fbpx

Tadić pomilovao Lauševića

Poznati glumac Žarko Laušević je u Crnoj Gori 2001., posle više ukidanih presuda, pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane, kada je braneći brata i sebe ubio dva mladića, a jednog teško ranio.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića. U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.

Vrhovni kasacioni sud Srbije, čiji je Laušević državljanin, ranije je odbio zahtev njegove odbrane za vanredno ublažavanje kazne od 13 godina zatvora.

Komisija za pomilovanje Republike Srbije, sastavljena od pet uglednih članova, još u septembru je uputila predsedniku Tadiću preporuku za pomilovanje, dajući pravne osnove za takav čin.

Veće Višeg suda u Podgorici 28. oktobra 1999, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, supruga sadašnjeg predsednika Crne Gore, izreklo je presudu Lauševiću od četiri godine zatvora, za prekoračenje nužne odbrane.

Laušević je tada već bio u pritvoru duže od presude, pa je istog dana pušten na slobodu i decembra iste godine preko Mađarske odlazi za Sjedinjene Američke Države.

Vrhovni sud Crne Gore 22. marta 2001. donosi pravosnažnu presudu osuđujući Lauševića na 13 godina zatvora.

Posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, Laušević je 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane. On je u pritvoru, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine.

Inače, Laušević je "slobodan čovek" u Srbiji pošto je usvojen zahtev republičkog tužioca za odlaganje izvršenja zatvorske kazne i istovremeno povučena poternica koja je za njim bila raspisana.

Žarka Lauševića su 2. jula 2009. uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog boravka u SAD bez emigrantske vize. On je u pritvoru bio do 15. septembra iste godine, a sud u Njujorku je sledeće godine doneo i definitivnu odluku da mu dopusti ostanak u SAD-u, jer mu tamo živi porodica. Laušević živi u SAD-u od kraja 1999. godine.

Glumac je nedavno objavio knjigu "Godina prođe, dan nikad”, koja je već u dva izdanja rasprodata.

Šta mislite o ovoj odluci predsednika Tadića?

Izvor: Blic/Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.