Laušević: Pomilovanje mi nije donelo olakšanje

Na vest o pomilovanju, glumac Žarko Laušević reagovao je rečima: "Nisam osetio olakšanje nakon odluke o pomilovanju. Ova odluka nije promenila ništa u nesreći koju osećam zbog svega što se dogodilo". Tu izjavu za Blic je preneo Lauševićev advokat Vladan Bojić.
advokat Bojić.

Advokat jje istakao da je Laušević tužio Crnu Goru u Strazburu. “Crna Gora je deset godina ćutala ne dozvoljavajući Lauševiću da iskoristi pravo na delotvoran pravni lek. Zbog toga mi u Strazburu vodimo postupak protiv Crne Gore, koja može imati ozbiljne konsekvence zbog toga”, ocenio je advokat Vladan Bojić za ,,Vijesti".

I dok glumci i javnost u Srbiji uglavnom pozitivno ocenjuju ovu vest o pomilovanju, porodice ubijenih u Crnoj gori, na taj potez predsednika Srbije gledaju sa ogorčenjem. Laušević je u Crnoj Gori pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora. Međutim, ministraka pravde Srbije Snežana Malović smatra da je ta kazna preoštra.

U zvaničnoj odluci o pomilovanju navodi se da "krivično delo za koje se tereti Laušević nije izvršio umišljajno, već prekoračivši granice nužne odbrane u stanju emocionalne uzbuđenosti izazvane napadom na njega i njegovog brata Branimira Lauševića, kome je tom prilikom bio ugrožen život".

Ovim činom je otklonjena povreda jednog od osnovnih međunarodno garantovanih ljudskih prava na delotvoran pravni lek, ali nesreća svih stradalnika te kobne sudbonosne noći 30. 7.1993. je ostala da zauvek traje u svim dušama unesrećenih porodica i u uništenom životu i tegobnoj progonjenoj duši Žarka Lauševića, dok god on postoji - zaključuje advokat Bojić u svom dokumentovanom saopštenju.

Krv mu nećemo oprostiti

- Krv mu nećemo oprostiti! Potresena sam i sva nikakva jer vređaju naše rane! Ali vjerujte mi da nije slobodan, niti će biti! Baš mi je milo zbog njega što je slobodan, ali neka zna

- Bog je veliki! A on slobodno nek se šeta ako se ne oseća ni krivim ni grešnim! Mi smo izgubili đecu od 20 godina, obema su nam muževi poumirali od tuge za sinovima, preživeli toliko tuge i muke, pa bih Borisa Tadića samo pitala ima li on đece?! -  kaže za "Alo" Stanka Pejović, majka pokojnog Dragora Pejovića (20), reagujući na vest da je predsednik Srbije pomilovao glumca Žarka Lauševića (51) i oslobodio ga daljeg izdržavanja zatvorske kazne.

Laušević je Radovana Vučinića i Dragora Pejovića ubio, a Andriju Kažića teško ranio u noći između 31. jula i 1. avgusta 1993. godine u Podgorici ispred kafića "Ejpl". Osuđen je na 13 godina zatvora, jer je, prema presudi, prekoračio liniju nužne odbrane.

Laušević već godinama živi u Njujorku.

Pogledajte još