Gogol Bordello

Bend "Gogol Bordello", na čelu s ekscentričnim Judžinom Hacom – koncertna atrakcija koja je munjevito brzim ritmovima zapalila Mejn stejdž

Ko nije upoznao sasvim otkačenog njujorškog Ukrajinca Judžina Haca u filmovima "Everything Is Illuminated" Liva Šrajbera ili u Madoninom začuđujuće pristojnom rediteljskom debiju "Prljavština i mudrost" (Filth and Wisdom)… najblaže rečeno, propustio je mnogo!

Pobegao od Černobila kao dete, obišao pola Evrope i došao u Ameriku kao politički emigrant. A usput, pokupio muzički kolorit – od romske i slovenske muzike do pank roka.

Neverovatno, osvežavajuće, šareno… kao i sama Hacova pojava, čiji bend uspeva da kombinuje različite muzičke tradicije, ali i Nikolaja Gogolja sa bordelom.

Kako nam nisu predstavili Judžina Haca – talentovanog glumca, tokom Festivala “Cinema City” u Novom Sadu, Udruženje EXIT nam se iskupilo predstavivši nam Judžina Haca – talentovanog muzičara i njegov šou (mnogo više nego bend!) "Gogol Bordello". 

Munjeviti sumrak 

Ispod vedrog neba, na tvrđavi dobrog provoda i prašine, već od prvih žestokih taktova "Gogol Bordello" pokazali su da festivalski provod može da počne i u sumrak, kada većina tek planira da se uputi ka Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Ko su ovi?

-
Nemam pojma, ali super su!!!

Neretko su se čuli dijalozi poput ovog, u publici koja se potpuno opustila (odlepila) od trenutka kada se Hac pojavio sav šaren, čupav, s maramom, trenerkom sa znakom crnog pantera, retro-modelom "adidas" patika i akustičnom gitarom koja iznosi jasan stav: "Drum Machines Have No Soul".

Originalnost nije zaobišla ni ostale sjajne muzičare ovog benda, koji su od samog početka neodoljivo besneli na violini, gitari, harmonici… Grupa skoro kaberetske energije, kojoj su se u jednom momentu pridružile i dve devojke sa dobošem/činelama i energijom čirlidersica.

Predstavljajući po prvi put na ovim prostorima kombinaciju muzičkih stilova svog multietničkog benda, Hac se nije odvajao od flaše crnog vina, koje je "probala" i publika, zahvaljujući njegovom vatrenom plesu, sudaranju s ostalim muzičarima, nazdravljanju…

Kad pleše cela tvrđava 

Kako je vreme prolazilo, publika je svežinom zvuka ovog benda i neumornim plesom već prisutnih bila privučena na Mejn stejdž. Do kraja, sa "Gogol Bordello" plesali su svi na tvrđavi.

Tokom koncerta, koji je podsećao na teatar "glumaca" poreklom iz raznih zemalja Istočne Evrope, Hac je izrazio poštovanje prema nedavno preminulom kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću.

Brojnim hitovima, odličnim vajbom koji je publika odmah osetila i zapaljivošću koja je bila više od uvoda u Manu Čaoa, "Gogol Bordello" pokazali su da kabare, pank i romska muzika – odnosno, "The Pogues" i Šaban Bajramović – i te kako imaju mnogo toga zajedničkog.

Važno je u kome se "miksovanje" dešava… Madona je to odmah "provalila"! 

Fotografije pogledajte ovde.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još