Hočevar preuzeo ključeve kapele u Prijepolju

PRIJEPOLJE, 3. januara 2012. (Beta) - Beogradski nadbiskup monsinjorStanislav Hočevar posetio je u utorak Prijepolje i katoličku kapeluiz 19. veka.

Tokom posete, nadbiskup Hočevar je od zamenika predsednika OpštineDobra Lazarevića dobio ključeve katoličke kapele o kojoj su do sadavodili brigu opština i Mileševska eparhija.

"Nakon što su se uredjivale republičke granice na područjunekadašnje Jugoslavije, došlo je do toga da se uredjuje iteritorijalna pripadnost verskih objekata. Nakon što je Sveta stolicarazgraničila biskupiju skopsku, ova crkva je konačno pripalaBeogradskoj nadbiskupiji", rekao je agenciji Beta monsinjor Hočevar.

Nadbiskup Hočevar je posetio Mileševsku eparhiju i sa vladikomFilaretom razmenio božićne čestitke. "U ovoj višenacionalnoj imultikonfesionalnoj sredini upućujem svima poruku mira, radosti izajedništva. Naša namera je da i dalje u miru i radostti služimojedni drugima i tako unapredimo mir medju ljudima", rekao jenadbiskup.

Kapela u Prijepolju je jedini spomenik katoličke kulture nateritoriji Srednjeg Polimlja. Izgradjena je 1887. godine i služila jekao kapela za austrougarske vojnike. Podignuta na steni na levoj obaliLima, jedan je od simbola Prijepolja.

Pogledajte još