Nema krize u Nemačkoj

Prema podacima, zvanične nemačke statistike, u 2011. godini u Nemačkoj je radilo više od 41 milion stanovnika zemlje, što je rekordan broj još od ujedinjenja Nemačke.

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, broj nezaposlenih Nemaca je u 2011. godini smanjen za 446.000 na 2,5 miliona, što znači da je stopa nezaposlenosti opala sa 6,8 na 5,7 procenata radno aktivnog stanovništva, piše “Blic”.

Boljitak i u novčaniku
Ukupni privredni rast u prošloj godini iznosio je 3%, ali to su, za razliku od mnogih drugih zemalja, i zaposleni osetili po svom novčaniku. U prva dva kvartala realne zarade su narasle za 2,0% i 1,9%, u trećem za 3%, a u četvrtom nešto manje, za 0,6. Sve u svemu, zaposleni sa punim radim vremenom u prerađivačkim delatnostima imaju realni prihod veći za 4,6%, što u godini u kojoj je većina stanovnika naše planete realno osiromašila nije ni malo zanemarljivo.

U Nemačkoj je minule godine radilo u proseku 41,04 miliona žitelja, za 1,3 odsto ili za 535.000 lica više nego 2010. godine, objavila je nemačka agencija DPA pozivajući se na podatke Federalne statističke uprave u Visbadenu.

Eksperti očekuju nastavak pozitivnih tendencija u započetoj godini tako da će rekordni pokazatelji na polju zapošljavanja u 2012. godini biti premašeni šestu godinu zaredom.

Nemačka,koju s pravom nazivaju privrednom lokomotivom EU, u novu godinuje ušla hvaleći se svojim rekordima, i obećavajući prosperitet, bolji život i punije džepove i svojim običnim građanima.

U narednoj godini, koja se svuda najavljuje kao krizna, Nemačka očekuje skromniji privredni rast, od samo 0,5. Naravno, ako ne bude bilo kolapsa evra, koji bi čitavu EU, ali i ostatak sveta, mogao da povuče u vrtlog haotičnih i nepredvidivih zbivanja.