Ministry

Na oproštajnoj turneji "C U LaTour" grupa "Ministry" svratila je i do Novog Sada. Poneli su sa sobom žičane ograde, stalak za mikrofon s rogovima, neobične gitare i "disko kuglu" u obliku lobanje. Doneli su nam i mnogo energije i zanimljivih "industrial" momenata u teškim metal rifovima.

Prošle godine izdali su "The Last Sucker", ali su nakon toga imali i album obrada "Cover Up" i, po svemu sudeći, to bi bilo to od njih - nakon ove turneje bend više neće raditi.

Ako ništa drugo, grupa "Ministry" je definitivno u ozbiljnoj konkurenciji za "najglasniji bend na EXIT-u"! Postojala je mala šansa da budete u bilo kom delu Mejn stejdža a da ne osetite kako vam dupla bas pedala ne udara u stomak, i da ne osetite kako vam se kosa na glavi diže od "zastrašujućeg" vokala Ala Jurgensena i ježi vam se koža od vrištećih gitara. Zvuče zaista "surovo" i ako nemate stomak i uši za ovakav zvuk, nećete se baš lepo provesti… Ali oni koji imaju, uživali su uz ove Amerikance!

Al Jurgensen, Tomi Viktor, Sin Kvirin, Džon Bečdel, Toni Kampos i Aron Rosi imaju zaista dobar "fazon" i scensku pojavu.

Nisu mnogo govorili, stajali su iza svojih ograda, pržili po gitarama i to je bilo dovoljno da se veći deo prisutnih na koncertu odlično provede. "The Dick Song", "Watch Yourself", a zatim i naslovna s poslednjeg albuma - "The Last Sucker".

A onda je došlo vreme da izraze i svoj stav prema Bušu, i još nekim političkim liderima ili situacijama koje ih pogađaju. Za "Ministry" to nije nov momenat, već su imali prilike da učestvuju na albumu "Rock Against Bush". Numeru "Worthless" propratile su slike i snimci na video-bimu, od kojih se ili "zapitate" ili vam se digne kosa na glavi… Odsvirali su i "Lieslieslies" s albuma "Rio Grande Blood", izdatog pre dve godine. Ovaj album je zapravo drugi deo "anti-George W. Bush" trilogije, koju su započeli sa "Houses of the Molé" 2004, a završili sa "The Last Sucker". Na bimovima Osama bin Laden, Bela kuća i još mnogo scena koje vas osvešćuju…

Samo jednom se Al obratio Srbiji, i najavio "da ćemo sada čuti nešto starije…"

U istom stilu, s istom energijom kao kad su počeli, završili su svoj nastup na EXIT festivalu. Neke od reakcija bile u stilu "jedu malu decu" , zatim "ne čujem više ništa posle ovoga, popucale su mi bubne opne", ali i "neverovatni su, ne mogu da verujem da sam ih napokon čuo" i "šteta što više neće svirati"

Otišli su "u vatri" koja je gorela na video-bimovima, mahnuli publici i binu prepustili sledećem bendu…

Fotografije možete pogledati ovde.

Pogledajte još