Okačio svoje delo u muzeju

VARSSAVA, 4. januara 2012. (Beta-AP) - Student slikarstva Andžej Sobjepan nije želeo da čeka decenijama da se njegovi radovi pojave u muzejima, te je uzeo stvar u svoje ruke i krišom okačio jednu od svojih slika u Nacionalnom muzeju u Vroclavu, na jugozapadu Poljske.

Mladi umetnik je dobio veliki publicitet kada je jedna televizija izvestila o njegovom poduhvatu.

Umetnik je sliku 10. decembra okačio u prostoriji gde je izložena poljska moderna umetnost. Slika je tri dana visila neprimećena u galeriji.

"Odlučio sam da ne čekam 30 do 40 godina da se moji radovi pojave na nekom ovakvom mestu", rekao je student televiziji TVN24. Sobjepan, student Akademije za likovnu umetnost u Vroclavu, rekao je da je bio inspirisan britanskim slikarem grafita poznatim samo po imenu Banski.

Direktor muzeja Marijus Hermansdorfer rekao je za poljsku televiziju da je akcija otkrila bezbednosne propuste, ali i da je to "duhovit umetnički hepening".

"Ovo je pokazalo da mlada generacija umetnika, za razliku od svojih prethodnika, želi da vidi svoja dela u muzejima", rekao je Hermasdorfer. Muzej je izložio sliku, ali u kafeu, a biće ponudjena na prodaju u nedelju, na aukciji u dobrotvorne svrhe.

Pogledajte još