Protiv novog pregleda Brejvika

OSLO, 4. januara 2012. (Beta-AFP) - Tužilastvo i odbrana počinioca prošlogodišnjeg masakra u Norveškoj Andersa Beringa Brejvika ne žele da se nad njim obavi još jedno psihijatrijsko veštačenje pošto je već jednom utvrdjeno da je bio psihički neuravnotežen.

U pismu koje je u sredu objavio sud u Oslu, Brejvikovi advokati navode da se njihov klijent i oni sami protive novoj medicinskoj proceni mentalnog zdravlja čoveka koji je ubio 77 ljudi prošlog leta, ističući da već postoji jedna takva detaljna procena.

U odvojenom pismu dva tužioca zadužena za taj slučaj su takodje ocenili da "nije potrebna" nova psihijatrijska ekspertiza.

Dva psihijatrijska eksperta koje je odredio sud, u Oslu su 29. novembra prošle godine utvrdili da Bering Brejvik pati od "paranoidne šizofrenije" i da se ne može smatrati krivično odgovornim za svoje postupke.

To znači da će počinilac najkrvavijih napada izvršenih u Norveškoj od Drugog svetskog rata, verovatno biti upućen u psihijatrijsku ustanovu i neće biti osudjen na zatvorsku kaznu.

Advokati žrtava zatražili su odmah novu psihijatrijsku ekspertizu.

Sud u Oslu je dao svim stranama rok do četvrtka da dostave svoj stav o potrebi novog psihijatrijskog veštačenja. Sud će zatim o tome odlučivati oko sredine januara.

Pogledajte još