Leto u Srbiji

U Vrnjačkoj Banji je u toku karneval koji okuplja 200.000 ljudi i time je, uz Guču i EXIT, najveća turistička manifestacija u Srbiji.

Od 13. do 20. jula biće održano oko 60 raznolikih manifestacija - maskenbal, izložbe, karneval, koncerti, pozorišne predstave, sportska takmičenja... Finalni i centralni događaj, Međunarodna karnevalska povorka, imaće 3.500 učesnika - iz Italije, Rumunije, Makedonije, Ekvadora, Indonezije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Turske i Slovačke, a biće tu i predstavnici bliskih festivala iz Evrope. Povorka će biti održana 19. jula u 20.00, a nakon nje na programu su koncert grupe Flamingos i Love parade.

Organizator Vrnjačkog karnevala, Turistička organizacija opštine Vrnjačka Banja, od Turističke organizacije Srbije nagrađena je Turističkim cvetom za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, pa je, uz Guču i EXIT, promovisana i kao najpoznatiji brend Srbije.

Od pre dve godine Vrnjačka Banja je član karnevalskih gradova Evrope, a na 28. konvenciji karnevalskih gradova Evrope, održanoj u francuskom gradu Ploermelu u maju ove godine, Vrnjačkoj Banji pripala je čast i da bude domaćin svim karnevalskim gradovima Evrope, na 31. kongresu 2011. godine.

Vrnjačka Banja ovog leta obeležava 140 godina organizovanog turizma. U gustom letnjem kulturnom programu su i manifestacije 100 dana - 100 priredbi i Festival filmskog scenarija. Tradicionalna manifestacija u organizaciji TOS-a Zlatne ruke predstavlja izvorno narodno stvaralaštvo i biće na promenadi 26. jula.

U kulturnom kalendaru, publikaciji koja se može naći u informativnim centrima TOS-a i na sajtu www.serbia-tourism.org  nalazi se pregled svih letnjih manifestacija u Srbiji. Neke od njih su i Međunarodni etno festival u Jagodini, Letnja duhovna akademija Muzičke omladine Srbije u Studenici, splavarenje Ibrom, Etno festival Jugoistočne Srbije u Kladovu, Dunavska regata, Međunarodni art kamp u Kosjeriću, Džez festival Nišvil, manifestacija Mermer i zvuci u Aranđelovcu, brojne likovne kolonije... 

Glasajte za Đavolju varoš 

Najavljujući sve svoje letnje aktivnosti na nedavno održanoj konferenciji za novinare, predstavnici TOS-a podsetili su i da se nastavlja promocija Đavolje varoši, kandidata Srbije za sedam svetskih čuda, i da glasanje traje do 31. decembra 2008, na sajtu www.n7w.com . 

Đavolja varoš je trenutno pala ispod 50. mesta, a bila je u vrhu liste pre nekoliko meseci. Mi smo za EXIT i ostale manifestacije koje se odvijaju u Srbiji tokom leta štampali razglednicu sa Đavoljom varoši na naslovnoj strani i sa detaljnim uputstvom na poleđini - kako glasati za nju. Nameravamo da tu razglednicu delimo i u inostranstvu – rekla je Gordana Plamenac, direktorka TOS-a. 

Đavolja varoš je, da podsetimo, prirodni fenomen na jugu Srbije, nedaleko od opštine Kuršumlija, koji čine 202 zemljane figure visine od dva do 15 metara i dva izvora mineralne vode.

TOS je najavio i manifestaciju Turistički cvet – dodeljivanje najviših priznanja u turizmu Srbije. Manifestacija će biti organizovana na Svetski dan turizma, 27. septembra ove godine. Tema ovog dana, ove godine, glasi Turizam i izazovi klimatskih promena.

Jelena Jovanović

Pogledajte još