Osuda antijevrejskog ispada u Zrenjaninu

ZRENJANIN, 6. januara 2011. (Beta) – Zamenik zaštitnika gradjana u Zrenjaninu osudio je incident koji se dogodio u tom gradu, kada je ispred prostorija Jevrejske opštine u Zrenjaninu razbijen pano sa slikom sinagoge i drugim slikama iz prošlosti jevrejske zajednice u tom delu Vojvodine.

“Napominjemo da ovo nije izolovani incident ovakve vrste, s obzirom da je pre godinu dana došlo do skrnavljenja Jevrejskog groblja u Zrenjaninu i ispisivanja poruka neprimerene sadržine na njemu”, naveo je zamenik zaštitnika gradjana Trajan Pankarićan u saopštenju za javnost.

On je pozvao državne organe da pronadju i primereno kazne počinioce ovog i sličnih krivičnih dela, i da preduzmu sve neophodne mere u cilju zaštite osnovnih prava pripadnika nacionalnih manjina.

“Posebno očekujemo da se istraži da li su motivi ovog napada etničke prirode, naročito u svetlu činjenice da je tokom 2011. godine na teritoriji grada Zrenjanina bilo više pretnji ubistvom i proterivanjem pripadnika nacionalnih manjina”, naveo je Pankarićan.

Incident se dogodio u noći izmedju 4. i 5. januara 2012. godine.