Prekretnica u odbrambenoj strategiji SAD

0

Američki predsednik Barak Obama ulazi u poslednju godinu svog mandata sa objavom uspeha u Iraku i Avganistanu i prebacivanjem fokusa na azijsko-pacifički region, što je prekretnica ne samo za vojsku SAD već i za njega, ocenjuje agencija AP.

U novoj odbrambenoj strategiji, koju su u četvrtak objavili Obama i ministar odbrane Leon Paneta, odlučno se najavljuje smanjeno američko vojno prisustvo u Evropi, bez obzira na nastavak bliske saradnje s NATO-om.

Očekuje se, kako navodi AP, da Pentagon predloži povlačenje nekih vojnika iz Evrope, mada će, kako je rekao Obama, SAD “nastaviti da investiraju” u važne saveze kao što je NATO.

U tom kontekstu, kao bitna i prekretnička tačka nove odbrambene strategije SAD izrasta ono što je Paneta nazvao obnovljenom posvećenošću zaštiti američke pozicije u azijsko-pacifičkom regionu.

AP navodi da administracija ne predviđa vojni konflikt u Aziji, već da Paneta veruje da su se SAD toliko zaglibile u Iraku i Avganistanu posle terorističkih napada 11. septembra 2001. da su propustile šanse da unaprede svoju stratešku poziciju u drugim regionima.

VAŠINGTON, 7. januara 2011. (Beta-AP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.