Sose i Lale

Zvončići od terakote kao Sose i Lale, Totice, Srbijanci... Slovaci, Rumuni... svi redom, jedni pored drugih ili u parovima, obučeni u nacionalne nošnje, smeju se, gledaju, šarene i naravno – zvone. Zvone i zovu na radost!

- Počela sam da ih pravim kad sam bila nešto malo tužna, pa me je to uveseljavalo - kaže za portal Nadlanu.com Vesna Stojanović, autor sada već poznatih suvenira s radnim nazivom "Sose i Lale", kako ih najčešće zovu naručioci.

Ove figurice turistička organizacija proglasila je suvenirom meseca, a dospele su čak i do Japana. Spakovane u providne kutije u paru, u daleku zemlju stigle su s natpisom "Iz Srbije do Tokija". Ništa politički, svaka sličnost s teritorijalnim pretenzijama je slučajna. A pozitivne namere su više nego očigledne.

- Pravim ih već četiri godine. Prvo su prodavani u našoj novinarnici u Vršcu, kao lokalni suvenir. Onda ih je video Pavel Babka, osnivač Galerije naivne umetnosti Kovačice, i pomogao da ove figurice otputuju u svet.

Vesna ih pravi u raznim veličinama i nijedna figurica nije ista. Ni lica im nisu uvek identična. U tome i jeste zabava. Kako kaže, valjda su zato simpatični ne samo njoj, nego i strancima.

- Bile su izložene prilikom raznih seminara i ljudi su ih okretali, pokušavali njima da zvone, i onda sam rešila da figurice budu zvončići. Na Kongresu slavista u Beču zvonili su mojim Sosama i Lalama i primetili da svaka figurica ima drugačiji zvuk. Očito da to ljude uveseljava.

Tokom izložbe naivnih umetnika koju je u Japanu organizovao Unesko, "Sose i Lale" su prvo predstavljene u Hirošimi, a potom u Tokiju. Japancima su se, izgleda, ovi suveniri iz Srbije naročito dopali, jer ih i dalje naručuju, priča Vesna. I napominje:

- A moj san odmalena bio je da odem baš u Japan. Sigurna sam da će se i ostvariti. Kad čovek uživa u onome što radi ili kada udesi da radi ono što voli, onda se i želje ostvaruju. Treba samo da budemo pozitivni, strpljivi i da idemo ka svojim željama. I svet oko nas postaje ogledalo nas samih. Ono što emitujemo, to i nam se i vraća - poručuje Vesna.

Pozitivnu energiju koju prenosi svojim suvenirima, životnim stavom i rečima ne treba olako shvatiti. Vesna zna šta govori. Ona je pre svega lekar i radi u službi hitne medicinske pomoći u Vršcu. Poznaje i primenjuje akupunkturu i masažu, usavršava se u raznim oblastima klasične i alternativne medicine. Napominje da sve što pokreće pozitivnu energiju služi čovekovom zdravlju, a dobro raspoloženje najviše.
(old_image)
Vesna kaže da je s godinama naučila da odbacuje negativne uticaje i da bi svaki čovek morao to da nauči. Pa ako u tome pomogne pravljenje figurica, kapa, rukavica, ogrlica... kojekakvih sitnica koje mogu biti korisne ili postati mali umetnički predmeti – tim bolje. Ne samo što takav rad oplemenjuje, već može da bude izvor dodatnog prihoda.

Doktorka Vesna se primenjenom umetnošću bavi već 30 godina. Član je Kluba "Paja Jovanović". Učestvovala je na preko 60 grupnih izložbi, imala pet samostalnih, a na konkursu Modne kuće "St. George" 2006. osvojila prvu nagradu za naj-kapu.

Na minđušama koje sama pravi obično sitnim slovima ispiše neku pozitivnu poruku. Mudra misao iz literature, iz glave ili iz srca, smućkana s malo smeha - i eto mnogo radosti i nove snage. Nama i onima oko nas.

I zato savetuje - svakog dana bar jedna pozitivna misao i poruka, gde god bili. I biće bolje, kaže doktorka.

Da probamo. Ovaj recept ništa ne košta, a može da koristi.

J. K.

Pogledajte još