Slovenac ultralakim avionom krenuo na put oko sveta

Prva stanica hrabrom pilotu biće Maroko, a u toku tri meseca će šest puta preseći ekvator, preleteti pored ostalog Mont Everest i u toku leta fotografisati i vršiti druga istraživanja.

Lenarčič
je trebalo na put da krene ranije, ali je poletanje prvi put morao da odgodi zbog nerazrešenih pitanja osiguranja, drugi put zbog jakog vetra i juče zbog poteškoća sa instrumentom za pokazivanje nivoa ulja u otoru.

Ultralaka letelica Virus, koju je proizvela firma Pipistrel konstruktora Iva Boskorola, omogućava brzinu do tri stotine kilometara na sat i prelet od oko 4.000 kilometara bez spuštanja, kao letenje na temperaturama od minus petdeset do plus pedest stepeni Celzijusa.

Letilicu, koja ima kombinovan električni i klasični pogon, američka agencija Nasa nazvala je letelicom budućnosti i kao takvu je nagradila u dva navrata kao najbolju u svojo klasi.

Pilot Lenarčič ima bogato iskustvo, jer je sa ultralakim avionom preleteo svet i 2004.godine. On će iz Maroka poletiti prema Senegalu, šest puta preseći ekvator, preći preko šezdeset država na sedam kontinenata, Antarktik i Mont Everest.

U toku puta pomagaće mu brojni servisi Pipistrela širom sveta, a celu put će pratiti i slovenački mediji.

LJUBLJANA, 8. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još