Vlada Kosova pokušava da opravda ekstremizam

"To simbolično predstavlja još jedan kamen bačen na kolonu u kojoj je bio predsednik Srbije i grupa Srba koja je otišla u Visoke Dečane da obeleže veliki pravoslavni praznik - Božić", kazao je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

On je poručio da traženje alibija za ekstremizam na Kosovu ne doprinosi smirivanju prilika.

"Mislim da se ovakvom izjavom gotovo čitava vlada (Kosova) svrstala na taj ekstremni deo i pokušava da se približi Samoopredeljenju i opravda poteze te grupe", kazao je Mihajlović.

On je ocenio da pokret Samoopredeljenje predstavlja zapravo dekor da se kosovski premijer Hašim Tači pokaže kao demokrata i da se međunarodnoj zajednici uputi poruka da postoje i ekstremniji Albanci.

Vlada Kosova ubuduće neće dozvoliti predsedniku Srbije Borisu Tadiću ulazak na Kosovo, izjavio je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči. Povod za ovakav stav vlade je, kako je kazao Kuči, to što se tokom nedavne posete Kosovu Tadić nije pridržavao dogovora da ne daje političke ocene i izjave.

Tokom dvodnevne posete Kosovu povodom pravoslavnog Božića predsednik Tadić je u izjavama medijima u Dečanima kazao kako je Kosovo srpska zemlja, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da ne namerava da rasformira paralelne strukture države Srbije na severu Kosova.

BEOGRAD, 9. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još