Džejms Din srpski sin!

U intervjuu za “Blic” Dačić je rekao da su “Srbi uvek bili buntovan narod, s razlogom ili bez razloga, Džejms Din (James Dean) na Balkanu”.

Srbi mogu danas da se upitaju da li bismo možda bolje prošli da smo propustili Turke ili da nije upucan Ferdinand… Na kraju krajeva, da li bismo bolje prošli da smo pustili Hitlera da prođe. Ideali i ciljevi za koje su život dali milioni Srba poništeni su poslednjim decenijama 20. veka. Ako je misa za Pavelića ulaznica za EU, onda je potpuno logično da se upitamo i jesmo li bili u istoriji na pogrešnoj strani?! Ali to je pitanje i za naše saveznike iz tih ratova – rekao je Dačić?

Seksi Srbija ili Buntovnik bez razloga?

Po izboru magazina “Empire” Džejms Din se našao na listi do 100 najseksepilnijih glumaca u istoriji filma. Upamćen je po jednoj od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u istoriji Holivuda. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u 24. godini i samo sa tri snimljena filma dostigao svetsku slavu i postao simbol nemirnih i nezadovoljnih genaracija.

Njegov lik predstavlja kulturnu ikonu, oličenje buntovnika, autsajdera i usamljenika, a njegovi filmovi još uvek pune bioskope u svetu.  Prvu veliku ulogu imao je u filmu “Istočno od raja” 1954. godine. Premijeru filma nije gledao, jer, “nije mogao to da podnese”. Već iduće godine dobija veoma zapaženu ulogu u filmu “Buntovnik bez razloga” i “Džin” sa Elizabet Tejlor.

Pre premijere filma, otišao je da testira svoj novi automobil sa automehaničarem i poginuo u saobraćajnoj nesreći. Njegovom pogrebu prisustvovalo je više od 3.000 ljudi.

Legenda je postao posle premijere filma “Buntovnik bez razloga” koja je održana nekoliko dana posle njegove pogibije. Posthumno je dobio mnoge filmske nagrade.

Homoseksualnost?

O životu Džejmsa Dina mnogo toga se ne zna. Dugo se pričalo o njegovoj homoseksualnosti i psihičkim problemima do samoubilačke opčinjenosti brzinom.

Njegovom matičnom studiju Warner Bros najviše brige zadavale su glasine o Dinovoj homoseksualnosti, pa su njihovi čelnici plasirali priče u medijima o glumčevim ljubavima s Ursulom Andres, Liz Tejlor, Natali Vud, Merilin Monro…

I pored svega priče o aferama sa muškarcima bile su veoma glasne. Priča se da su glasine poticale i od ljubomornih kolega. Prema tim tvrdnjama, prvu veću ulogu dobio je kod režisera Elije Kazana, deklarisanog homoseksualca, stanovao je sa kolegom Bilom Blastom, koji je kasnije tvrdio da je on Dina naučio da se uloge u Holivudu dobivaju na kauču.

Pričalo se da je Din otkrio seks, kao i mnogi u srednjoj školi, ali da ga je prvo imao sa muškarcem, i to sveštenikom. S druge strane, glumac Martin Landau kategorično je tvrdio da Din nije bio gej, isto kao i Denis Hoper.

Krađa spomenika
Din je tokom života bio slavan, a posle smrti obožavan. Dva puta su mu krali nadgrobni spomenik u Firmontu, dok su žene karminom ostavljale otiske svojih usana na novim dok bi ih još klesali u ateljeu.

Ljubav

Tvrdi se da je Džejms Din imao jednu pravu vezu sa italijanskom glumicom Anom Marijom Pjeranđeli, koja je takođe umrla veoma mlada, od prevelike doze lekova. Po biografima, ta mediteranska lepotica bila je jedina Dinova ljubav, ali nije opstala jer Ana nije mogla da mu oprosti brojne avanture i zbog toga je okončala njihovu vezu. Din je ostao slomljena srca kad ga Ana ostavila i udala se za pevača Vika Damonea. Sve je zakomplikovano činjenicom da je Din poginuo samo dva dana nakon njenog venčanja koje je, navodno, posmatrao skriven u žbunju pored crkve.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u 24 godini, a nakon njegove smrti uspostavljen je mit “živi brzo, umri mlad i budi lep leš”.