I Čehinje sanjaju mačo muškarce

Pravi muškarac treba da bude pre svega pouzdan, tolerantan i pažljiv, ma kakvi mačo i mišićavci, kunu se u svim anketama vrlo emancipovane Čehinje.

U upravo objavljenoj anketi "Pravi muškarac" agencije STEM, međutim, bez premca je pobedio atletičar, olimpijski i višestruki svetski pobednik u desetoboju Roman Šebrle, a na visokom trećem mestu, uprkos poodmaklim godinama, našao se češki predsednik Vaclav Klaus, inače oličenje mačo stila u politici.

Isto kao i patrijarhalne Poljakinje, koje su zimus, birajući u jednoj anketi profesiju za pravog muškarca, tvrdile prvo da je najvažnije da muškarac bude lepo vaspitan i ljubazan, a onda kao jedina zanimanja za prave muškarce odabrale isključivo komandose, pilote, stražare i šofere velikih TIR kamiona, i Čehinje su zaboravile da je u anketi 95 odsto njih tvrdilo da im nije važan muški izgled niti mišićav i stas.

Među prvih 10 pravih muškaraca plasiralo se ravno sedam izrazitih mačo tipova.

Uz Šebrlea, zbog koga atletiku i desetoboj uz televizore prate otkako se pojavio na sportskoj sceni Čehinje svih generacija, to su, recimo, i golman češke fudbalske reprezentacije Petr Čeh ili hokejaš Jaromir Jagr.

Da Čehinje ipak nisu sasvim lagale kada tvrde da ih kod muškarca privlači pouzdanost, kako je reklo njih 57 odsto, i tolerancija, važna za 39 odsto, potvrđuje četvrto mesto na listi "pravih" za uglađenog glumca, TV voditelja i moderatora Karlovarskog filmskog festivala Mareka Ebena i peto za bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela .

Češku anketu sociolozi za sada nisu propratili komentarima. Na Poljsku su tamošnji sociolozi reagovali rečima da, bez obzira na modni talas metroseksualaca u Srednjoj Evropi, mačo, izgleda, može mirno da spava.

Tamošnje savremene žene, kada ih pritisnu uza zid, priznaju ipak da čeznu za istim patrijarhalnim mačo tipom kao njihove bake.

Daša Pavlović

20. jula 2008.

Pogledajte još