Povući predlog zakona o detektivima

BEOGRAD, 10. januara 2012. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je u utorak Vladu Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o detektivskoj delatnosti, jer je neustavan, kontraverzan, kontradiktoran, nejasan i ne obezbedjuje zaštitu podataka o ličnosti.

Usvajanje tog zakonskog predloga moglo bi širom otvoriti vrata mogućim povredama privatnosti i zloupotrebama podataka o ličnosti, istakao je poverenik Rodoljub Šabić u saopštenju za javnost.

On je naveo da Ustav Srbije izričito utvrdjuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uredjuje zakonom, a da je Predlog zakona o detektivskoj delatnosti direktno suprotan toj ustavnoj odredbi i predvidja da, kad su u pitanju zbirke podataka o ličnosti koje vode detektivske agencije ili preduzetnici "bližu sadržinu tih podataka i način vodjenja tih evidencija propisuje ministar".

"Predlogom zakona se utvrdjuje da organi uprave i pravna lica koja na osnovu javnih ovlašćenja vode evidencije, i što je posebno neshvatljivo, 'drugi rukovaoci', dakle praktično svi koji imaju bilo kakve zbirke podataka o ličnosti, imaju obavezu da daju detektivima lične podatke gradjana, pri čemu je kao pravni osnov predvidjen ugovor koji detektiv ima sa svojim klijentom, odnosno njegovo ovlašćenje", upozorio je Šabić.

On je ocenio da se tako direktno dezavuiše jedan od osnovnih principa Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, po kome je obrada podataka o ličnosti dopuštena samo kad je izričito predvidjena zakonom ili kad za to postoji izričit pristanak lica o čijim podacima se radi.

Pogledajte još