Fudbal donosi uživanje, očaj i srčani udar

KELN, 18. juna 2006. (Beta-Rojters) – Svetsko prvenstvo u fudbalu donosi uživanje i očajanje, a lekari sada proučavaju i da li to uzbuđenje može, bukvalno, da zaustavi rad srca.
Ranija istraživanja za vreme velikih fudbalskih takmičenja potvrdila su povećan broj srčanih udara, naročito onih dana kada su se igrale neizvesne utakmice i to kod navijača koji su gledali mečeve na stadionu.
U najnovijoj studiji Svetske fudbalske federacije (FIFA) biće uzeti uzorci krvi svih žrtava srčanih udara širom Nemačke, koji su u to vreme gledali fudbal, kako bi se utvrdio nivo hormona koji zgrušavaju krv.Lekari će, takođe, uzimati uzorke od svih koji su kolabirali na stadionima za vreme Svetskog prvenstva, kako bi se se utvrdila razlika u nivou hormona između njih i onih koji su gledali utakmice kod kuće.
“Pacijenti su zamoljeni da precizno odgovore gde su bili za vreme napada, da li su gledali televizijski prenost ili su slušali na radiju”, rekao je Dejvid Lajster sa minhenskog Ludvig Maksimilijans univerziteta.On je dodao da u dane kada igra Nemačka dobijaju mnogo više uzoraka krvi.
Prvi rezultati biće objavljeni u oktobru.
Istraživanje iz 1998. godine pokazalo je da se broj srčanih napada povećao za 25 odsto na dan kada je Engleska izgubila od Argentine posle izbođenja penala na Svetskom prvenstvu, ali i dva dana posle toga.
Istraživanje u Švajcarskoj, takođe je pokazalo da se broj srčanih napada povećao, za čak 60 odsto, za vreme Svetskog prvenstva 2002. godine, iako ova država nije ni učestvovala.
“Ukoliko je tačno da visok stres može da poveća šanse za dobijanje srčanog udara, onda bi fudbalski navijači morali da budu upozoreni kakav je to zdravstveni rizik”, rekao je Lajster.
Lekari su saopštili da najveći rizik od srčanog udara postoji kod navijača s povećanim holesterolom i dijabetičara, ali i kod onih koji piju alkohol za vreme  prvenstva.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.