Češka vlada usvojila zakon o vraćanju crkvene imovine

PRAG, 11. januara 2012. (Beta) – Češka vlada usvojila je u sredu Predlog zakona o restituciji crkvene imovine po kojem će 17 verskih zajednica u Češkoj, na čelu sa najbogatijom Češkom katoličkom crkvom, dobiti zemljište i nekretnine vredne tri milijarde evra.

Po tom zakonskom predlogu, u narednih 30 godina država će verskim zajednicama isplatiti finansijsku odštetu od 2,36 milijarde evra.

U poslednjem trenutku dogovor o imovinskom poravnanju sa crkvama pokušao je da spreči najmanji partner u vladi, stranka Javne stvari, pravdajući se da je sada kriza, da je reč o velikim parama jer će finansijska odšteta biti uvećana za inflaciju i da bi crkve mogle da sačekaju povoljniji trenutak.

Stvar je, medjutim, presekao premijer Petr Nečas zapretivši da će smeniti svakog ministra koji ne bude glasao za restituciju crkvene imovine, jer je reč o komporomisu koji se stvarao godinama, a dogovor je cele vladajuće koalicije.

“Glasali smo za restituciju”, kazala je medijima vicepremijerka Karolina Pik iz stranke Javne stvari.

Šume, njive, pašnjake i nekretnine koje predstavljaju 56 odsto svih nekretnina koje je crkvama oteo komunistički režim posle 1948. godine biće vraćene u narednih pet godina.