Devizne rezerve porasle za 659,4 miliona evra

BEOGRAD, 11. januara 2012. (Beta) – Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u decembru 2011. godine za 659,4 miliona evra i na kraju prošle godine su, prema preliminarnim podacima, iznosile 12 milijardi evra, objavila je u sredu centralna banka.

Kako se navodi u saopštenju NBS (www.nbs.rs), rastu deviznih rezervi najviše su doprineli prilivi od obaveznih deviznih rezervi banaka od 555,4 miliona evra, dok je po osnovu korišćenja kredita i donacija priliv bio od 31,8 miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS, kako se dodaje, u decembru prošle godine isplaćen je 51 milion evra za izmirenja obaveza inostranim kreditorima.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i sredstva povučena od MMF-a, krajem decembra 2011. iznosile su 6,7 milijardi evra.

Takav nivo deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase od 430 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.771 odsto i istovremeno pokriva više od osam meseci uvoza robe i usluga, navodi se u saopštenju NBS.