Predlozi otvaraju vrata korupciji

PROKUPLJE, 12. januara 2012. (Beta) - Koalicija za nadzor javnih finansija koja okuplja 12 nevladinih organizacija, ocenila je u četvrtak da predlog izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama "široko otvara vrata za još veću korupciju u javnim nabavkama".

Kako se navodu u saopštenju, taj predlog, koji je Vlada Srbije usvojila 30. decembra 2011, ne rešava ni jedan od gorućih problema u javnim nabavkakama, a usvojen je "uprkos upozorenjima i protivljenjima stručne javnosti, gradjanskog društva, Evropske komisije, SIGME, OEBS-a i drugih medjunarodnih institucija".

"Predlog ne predvidja odgovarajuće kontrolne mehanizme koji bi doveli do sprečavanja zloupotreba, ne dovodi kaznene odredbe u sklad sa visinom pričenjene štete i kojim se ukida Uprava za javne nabavke kao samostalan organ, dodatno podriva sistem javnih finansija", navodi Koalicija za nadzor javnih finansija (www.nadzor.org.rs).

Kako se ocenjuje, taj "projekat će imati tragične posledice po srpske javne finansije" i "osmišljen je sa namerom da se stvori zakonodavna platforma za veliku i nekontrolisanu predizbornu pljačku javnih fondova od većinskog partnera u vladajućoj koaliciji".

"Za Koaliciju za nadzor javnih finansija nesporno je da je ovaj pseudozakonski projekat po svojoj suštini instrument za još jedno brutalno i besprizorno odbijanje državne kase", navodi se u saopštenju koje je medijima prosledio Toplicki centar za demokratiju i ljudska prava.

Pogledajte još