U Srbiji isti novo ekonomskih sloboda

VAŠINGTON, 12. januara 2012. (Beta) - Srbija je na 98. mestu u svetu po ekonomskim slobodama, kao i prošle godine, i svrstana je medju uglavnom neslobodne na listi od 184 zemalja.

Istovremeno je prosečan indeks ekonomske slobode u svetu pao zbog globalne krize na nivo koji je samo jednom u proteklih deset godina bio niži, pokazuje danas objavljeni izveštaj Fondacije Heritidž i Vol strit džornala.

Srbija je za ekonomske slobode u Indeksu za 2012. dobila 58 poena i zadržala poziciju iz prethodne godine pošto su umerena poboljšanja na sektoru trgovine i slobode u monetarnoj sferi kompenzovali pad slobode poslovanja i slaba uprava vladinom potrošnjom.

Medju 43 zemlje Evrope Srbija je 37. i njena pozicija je ispod proseka na evropskoj, ali i na svetskoj listi.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da na ukupne ekonomske slobode u zemlji negativno deluje manjak političke volje za spovodjenje potrebnih reformi.

Ukazuje se i da je vladina potrošnja neefikasna i visoka, kao i da se njome loše upravlja, i ističe da su potrebne dublje institucionalne reforme radi borbe sa birokratijom, smanjenja korupcije i jačanja sudstva koje je podložno političkim mešanjima.

Pogledajte još