Parlamentarni izbori u Rusiji nisu bili fer

MOSKVA, 12. januara 2012. (Beta) - Biro za demokratske institucije Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju smatra da su decembarski izbori za donji dom ruskog parlamenta, državnu Dumu, bili "nepravedni" i da su se ruske vlasti mešale u izborni proces na svim nivoima.

"Birački proces bio je na strani vladajuće partije. Dokaz toga je i nedostatak nezavisnosti biračkih organa, pristrasnost većine medija i neprihvatljivo mešanje državnih vlasti raznih nivoa. Sve to nije obezbedilo neophodne uslove za pravedno takmičenje na izborima", navodi se u zvaničnom izveštaju Biroa, objavljenom na zvaničnom sajtu piše u izveštaju.

U dokumentu se ocenjuje da je prebrojavanje glasova bilo povezano sa značajnim pogoršanjem "kvaliteta izbornog procesa", "mnogobrojnim proceduralnim kršenjima izbornih propisa i slučajevima očigledne manipulacije, uključujući i niz slučajeva (nedozvoljenog) ubacivanja glasačkih listića".

"Posmatrači su registrovali neravnopravan odnos biračkih organa u odnosu na učesnike na izborima u korist vladajuće partije", navodi se u izveštaju i dodaje da su državni i lokalni činovnici "koristili svoje službene položaje kako bi povećali šanse jedne partije nad drugom".

Pored toga, Biro smatra da je "odbijanje Ministarstva pravde da registruje niz političkih partija smanjilo mogućnost izbora za birače".

Pogledajte još