U Vojvodini aktivno 440 zemljoradničkih zadruga

NOVI SAD, 12. januara 2012. (Beta) - U Vojvodini trenutno ima 440 aktivnih zemljoradničkih zadruga, a osnivanje novih omogućilo bi organizovaniju proizvodnju i plasman robe poljoprivrednih proizvodjača, zaključeno je u četvrtak na skupu o zadrugama u Novom Sadu.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov rekao je prilikom prezentacije projekta "Osnivanje, razvoj i revitalizacija zemljoradničkih zadruga u Vojvodini" da je želja ZSV da u svakom mestu u pokrajini radi bar jedna zadruga.

"Osnivanje zemljoradničkih zadruga najlakši je način da mladi ostanu da žive u ruralnim sredinama i da nadju posao u zadrugama ili u kooperacijama", rekao je Jovanov i ocenio da rad zadruga mora postati "nezaobilazan faktor u malim sredinama".

Prema njegovim rečima, u Vojvodini trenutno radi 440 zemljoradničkih zadruga sa oko 5.000 zaposlenih. Članovi zadruga su 20.000 individualnih poljoprivrednih proizvodjača i oko 100.000 kooperanata.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Kuzmin" Dušan Tadić rekao je da bi državna politika u oblasti poljoprivrede trebala da podstiče osnivanje i razvoj zadrugarstva.

"Gde ne postoje zadruge poljoprivrednici moraju da idu u druga mesta i nude svoje proizvode, što im može stvoriti poteškoće. Zadatak zadruga je da sve poslove oko planiranja proizvodnje i prodaje uradi za svoje članove", rekao je Tadić.

Pogledajte još