Da li i vi bolujete od paraskevidekatrijafobije?

Petak 13. je dan kada mnogi ljudi neće doći na posao, a čak se procenjuje da tog dana svetska ekonomija izgubi oko 900 miliona dolara.

Postoji mnogo predrasuda kada je u pitanju petak i to 13. Neki soliteri u nekim od najrazvijenijih delova sveta, na primer, nemaju 13. sprat, a smatra se da je petak 13. nesrećan dan za sve ljude osim za one koji su rođeni tog dana.

Neki aerodromi nemaju 13. pistu, bolnice i hoteli nemaju sobe broj 13. Pukim slučajem ili baš zato što je 13. neuspela je misija na Mesec "Apolo 13".

(old_image)

Kako je sve počelo?

Prema nezvaničnom predanju, Eva je u petak ponudila jabuku Adamu. Tog datuma započeo je Veliki potop, a prekinuta je i gradnja Vavilonskog tornja, Isus Hrist je razapet u petak, a na tajnoj večeri bilo je 13 ljudi.

Strah od broja 13 neki povezuju s davnim norveškim mitom o dvanaestoro bogova koji su priredili večeru, na koju je nepozvan upao 13. gost, nestašni Loki koji je uspeo da slepog boga tame, Hodera, navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva.

Veštice su se uvek, kako se verovalo u drevnom Rimu, sastajale u grupama od 12, dok je 13 učesnik okupljanja redovno bio sam đavo.

Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je 13. gost na Poslednjoj večeri u petak 13. Kain je, navodno, ubio Avelja.

Strah od broja 13 u Srbiji

Strah od petka, 13. izgleda da je dugo veoma dobro ukorenjen u Srbiji. Prema podacima od 1898. godine, kada su u Beograd došli prvi telefoni, broj 13 niko nije želeo da uzme. Spor je na kraju rešen tako što je broj 13 dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.

Zakon verovatnoće i petak 13.

Prema Gregorijanskom kalendaru najveća je verovatnoća da će 13. u mesecu pasti baš u petak nego bilo koji drugog dana u nedelji.

U bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta. Jedno je sigurno uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

Pogledajte još