Usvojene mere za podršku privrede

BEOGRAD, 12. januara 2012. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je u četvrtak da je Vlada Srbije usvojila oko šest milijardi dinara vredan paket subvencija i mera za pomoć privredi.

Ćirić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, kazao da ove godine nije bilo mogućnosti za subvencionisanje kredita za likvidnost i investicije, ali da je napravljen sveobuhvatan paket koji bi trebalo da olakša situaciju domaćoj privredi.

On je naveo da je usvojen paket mera kreditne pomoći privredi preko Fonda za razvoj od 2,5 milijardi dinara i program mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize za 2012, gde je ponovo aktivirano nekoliko programa vezanih za konkretne industrije.

Tim programima, kazao je, biće dodeljena pomoć domaćim kompanijama koje proizvode kamione u iznosu od oko 200 miliona dinara, proizvodjačima autobusa oko 190 miliona dinara i proizvodjačima traktora od oko 200 miliona dinara.

Ćirić je dodao da će u toku sledeće sedmice u sklopu programa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske krize biti usvojana uredba za pomoć industriji šinskih vozila, koja će iznositi oko milijardu dinara.

Ćirić je kazao i da je Vlada danas usvojila i Predlog zaključka za program subvencija i dotacija u turizmu za 2012. godinu. "Konkretno to znači da će negde oko 2,7 milijardi dinara i ove godine biti uloženo u razvoj turizma", istakao je on i podsetio da. Srbija iz godine u godinu ima povećaje broja turista i prihoda.

Pogledajte još