Nema više alkohola za poslanike i zaposlene u Skupštini

Na taj korak, sekretar Veljko Odalović se, kako kaže, odlučio, kada je u medijima pročitao koliko se alkohola popije u Skupštini. Parlamentarci pozdravljaju odluku, prenosi sajt RTS.

Od Nove godine poslanicima i zaposlenima u Skupštini Srbije više neće biti dozvoljeno da konzumiraju alkohol u skupštinskom restoranu. U proteklih mesec i po dana u tom restoranu popilo se 30 litara alkohola.

Slobodan Knežević, šef restorana Skupštine Srbije, kaže da se do sada najčešće pilo vino, pivo, pelinkovac. “Znači, ništa strašno, u suštini pre ručka, možda posle neko pivo”, navodi Knežević.

Sekretar Skupštine Veljko Odalović, međutim, rešio je da zavede red u kući i zabranio je točenje alkohola.

O odluci je obavestio poslanike. Kako kaže, očekuje da će se naredba poštovati i da će to doprineti ugledu parlamenta.

Kap koja je prelila čašu za zabranu alkohola ipak je bio incident u skupštinskim prostorijama, kaže Tomislav Nikolić, lider naprednjaka, koji je poslanik već dve decenije.

Čujem da je bilo nekog ekscesa, negde oko Nove godine, da se neko od osoblja ozbiljno napio, zato je i uvedena zabrana. Po meni je to u redu, ja alkohol ne koristim u radno vreme“, kaže Nikolić.

U skupštinskom restoranu sada se može samo popiti kafa ili sok. A, osim zabrane alkohola, novi poslanički saziv sačekaće i novi kodeks ponašanja, koji je u pripremi.