Nevolje seksualno aktivnih tinejdžera

Seksualno aktivni tinejdžeri ponekad upadaju u ozbiljne nevolje – prerano postaju roditelji ili dobijaju polne bolesti. Kao alternative nudi im se uzdržavanje od seksa ili seksualno obrazovanje. Međutim, časovi seksualnog obrazovanja ubrajaju se u najkontroverznija pitanja u američkim školama i porodicama. 

Seks je privatna stvar... Seks je deo našeg postojanja... Odrasli to pitanje uglavnom ignorišu...

To su neki od odgovora grupe mladih ljudi koji su u školi imali predmet seksualno obrazovanje i koji se zalažu za njegovo uvođenje u sve škole. To bi obuhvatalo razgovore o prednostima apstinencije ili upotrebe kontraceptivnih sredstava, o alternativnim načinima života, sidi i virusu HIV, kao i o emocionalnim i psihološkim problemima s kojima se suočavaju današnji tinejdžeri.

Apstinencija je, prenosi mišljenje psihologa Glas Amerike, samo jedna od tema seksualnog obrazovanja u američkim školama, ali i u školama širom razvijenog sveta. Za seksualno obrazovanje u proteklih deset godina američka vlada odvojila je 1,3 milijarde dolara. Međutim, 17 saveznih država odbilo je tu pomoć zbog - ograničenog nastavnog programa!

U SAD roditelji odlučuju o tome da li njihovo dete može ili ne može da sluša nastavu iz seksualnog obrazovanja. Neki roditelji, na primer, ne žele da im dete učestvuje u kontroverznim diskusijama o homoseksualnosti ili alternativnim načinima života.

Ali, šta sami mladi misle o seksualnom obrazovanju?

"Ulaskom u godine kada telo počinje da se menja, mladi sve više postaju zainteresovani za suprotni, a ponekad i isti pol, a da za to nisu pripremljeni."

"Najbolji način zaštite je, naravno, apstinencija, ali ako se ipak odlučite na seks, onda treba koristiti kontracepciju, iako ima i drugih načina zaštite. Mladi zaslužuju da budu informisani, kako bi doneli odgovorne odluke."

"Statistika pokazuje da se mladi neće odlučiti na apstinenciju samo zato što im kažete: 'Uzdržavaj se'."

Statistika takođe pokazuje da 90 odsto onih koji obećaju da će apstinirati prekrše obećanje. U SAD 11 odsto novorođenčadi rađaju tinejdžerke. Iako je taj procenat počeo da opada, Amerika i Rusija uveliko prednjače među razvijenim zemljama. Drugi krupan problem je rasprostranjenost polnih bolesti među tinejdžerima.

Heder Bunstra radi u Institutu Gatmaker, ustanovi koja se bavi unapređivanjem zdravstvene zaštite pri seksualnim i reproduktivnim aktivnostima u svim delovima sveta.

- Polne bolesti su rasprostranjen problem u Americi. U nedavnom izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti navodi se da svaka četvrta tinejdžerka ima neku polnu infekciju, od ozbiljnih do onih gotovo neprimetnih, koje kasnije mogu da prerastu u nešto znatno ozbiljnije - ukazuje doktorka Bustra.

Čija je to greška? Medija, političara, roditelja, društva, verskih ustanova?

"Pogledajte šta deca gledaju na televiziji. Seksi scena ima u svim programima. Ima mnogo načina da se mladi uključe u proces seksualnog obrazovanja. Počinje s preovlađujućim gledištima u društvu, unutar vlade i organizacija koje učestvuju u promeni tih gledišta. Stalno se ponavlja da nije problem u mladima. Jer, seksualno obrazovanje, zdravlje i dobrobit tinejdžera rasprostranjen je problem s kojima se suočavaju kako SAD tako i ostale zemlje", zaključuje se u izveštaju. 

(FoNet)
Vašington, jul 2008.

Pogledajte još