Maribor evropska prestonica kulture

MARIBOR, 13.januara 2012. (Beta) – Maribor, drugi slovenački grad po veličini, od petka je evropska prestonica kulture, što će biti obeleženo svečanostima koje će trajati tokom čitavog vikenda.

Zbog finansijske krize bilo je mnogo neizvesnosti oko toga hoće li ili neće, kako ga zovu, glavni grad pokrajine Štajerske prihvatiti čast da bude evropska prestonica kulture. Srećom po Maribor i celu Sloveniju rešenje je pronadjeno, pa će grad i okolina u narednih godinu dana biti mesto dogadjanja više od 400 kulturnih priredbi.

Manifestacije počinju otvaranjem ambasada kulture u mariborskom Vetrinjskom dvoru, gde će se izložbama i predstavama prve predstaviti Finska i Estonija, koje su bile sedište prestonica kulture prošle godine. Na to će podsetiti Finac Sirkus Sudenkuop svojom akrobatikom u sklopu čega će na glavnom trgu “Leon Štukelj” goreti “Ognjene skulpture”.

Istovremeno će u gradu biti otvoren novi galerijski prostor u okviru projketa Ex-garaža, a u dvorani Union održaće se scenski koncert Placebo ili Kome potok suza ne lije autorke Karmine Šilec.

Vikend će obeležiti niz kulturnih dogadjaja, uključujući centralnu svečanost otvaranja u subotu i premijeru opere Crne maske, slovenačkog kompozitora Marija Kogoja Černigoja.