Snižavanje kreditnog rejtinga Austriji i Francuskoj

Kako piše list, pozivajući se na jednog zvaničnika, Francuskoj i Austriji će biti smanjen rejting na AA+, ali to još nisu zvanično potvrdili ni rejting agencija ni vlade tih zemalja.

Standard and Purs od 5. decembra preti da će smanjiti rejting za 15 zemalja u evrozoni, od kojih šest imaju najvišu ocenu, trostruko A, Nemačka, Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg i Holandija, što im omogućava pozajmljivanje pod povoljnijim uslovima.

Agencija Frans pres takodje je javila da je Standard and Purs odlučio da smanji rejting Francuskoj i više zemalja evrozone, a da će Nemačka zadržati svoju najvišu notu AAA.

Rejting agencija će ostaviti trostruko AAA Nemačkoj, Holandiji i Luksemburgu, prenosi Frans pres pozivajući se na izvor iz belgijske vlade.

"Francuska će izgubiti svoje trostruko A", rekao je taj izvor koji nije želeo da mu se navede ime i dodao da je rejting agencija obavestila vlade tih zemlaja o svojoj odluci.

Vesti o predstojećem smanjenju rejtinga pogodili su evro, koji je pao na najniži nivo od avgusta 2010. u odnosu na dolar.

Beta

Pogledajte još