Suzavac i vodeni topovi kod Podujeva

Kako javlja B92 među uhapšenima je i vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Portparol kosovske policije Baki Keljani demantovao je da je Kurti uhapšen.

Keljani je rekao da je u današnjim neredima povređeno 13 policajaca i četiri demonstranta prilikom razbijanja demonstracija kod Podujeva. Policija je, dodao je Keljani, tom prilikom privela 42 demonstranta.

Policija Kosova je saopštila nakon što demonstranti nisu prihvatili zahtev da oslobode put za normalno kretanje ljudi i roba bila primorana da preduzme potrebne mere za oslobađanje puta.

Policija je navela da su posle najave da neće tolerisati blokadu puteva i onemogućavanje slobode kretanja jer je reč o protivzakonitom delu preduzela akciju na uklanjanju blokade puta koju su postavili pripadnici pokreta Samoopredeljenje.

"Tokom intervencije policija je naišla na aktivan otpor demonstranata koji su napadali različitim sredstvima, kamenjem i metalnim predmetima što je izazvalo do sada povređivanje deset policajaca, koji su zatražili lekarsku pomoć", piše u saopštenju. Na intervenciju policije demonstranti su odgovorili bacanjem kamenja i drugih predmeta.

Povređenih ima na obe strane, pokazuju izveštaji sa lica mesta. Na raskrsnici kod Podujeva, gde se okupilo oko 500 pristalica pokreta Samoopredeljenje, mnogo je dima od suzavca i jakih policijskih snaga. Pristalice Samoopredeljenja su prethodno pozvali policiju da ih pusti na Merdare i govorili su im da nisu protiv policije nego protiv Srbije.

"Idite upotrebite silu u Srbiji, a ne na nama", poručili su policiji.

Oko 13 časova došlo je do sukoba policije i demonstanata koji su nastojali da probiju kordon. Kosovska policija je tom prilikom upotrebila "biber sprej", a demonstanti kamenice i grudve.

Oko 1.200 pripadnika pokreta Samoopredeljenje blokiralo je od 13.00 časova jednu kolovoznu traku regionalnog puta Gnjilane-Bujanovac na oko 700 metara od prelaza Bela Zemlja gde ih je zaustavio kordon Kosovske policije, prenosi B92.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da policija ne treba da zaustavlja demonstrante, već treba da onemogući ulazak robe iz Srbije i da obezbedi ostvarivanje reciprociteta.

On je kod Podujeva rekao da je Srbija neprijateljska i da vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.