Kad su noge teške

Tokom letnjih meseci mnogi se žale na teške noge. Kako namirnice kao što su lubenica, integralni proizvodi i beli luk, mogu da vam pomognu da s tim problemom izađete na kraj, savetuje bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer.

Specijalne aktivne supstance jačaju zidove vena i venske zaliske. Da bi vezivno tkivo venskih zidova zadržalo zategnutost i ostalo elastično, potrebni su vitamini B6 i B12, kojih ima u integralnim proizvodima, kiselom kupusu i pečurkama.

Da bi vene bile jake, veoma su važne i aminokiseline prolin i glicin. Njih ima u ribi, proizvodima od soje, pasulju i grašku.

Važnu ulogu igra i kolagen, koji utiče da vene ostanu mlade. Da bi naš organizam proizveo kolagen, potreban mu je mikroelement cink. Zbog toga Bankhofer savetuje da se u cilju sprečavanja venskih problema konzumira kukuruz, korenasto povrće i mahunasti plodovi.

U citrusnim plodovima nalaze se dva važna sastojka. S jedne strane vitamin C, koji učvršćuje vene, a ima ga u svežem, kiselom voću, peršunu, kao i paprici. Osim vitamina C, citrusni plodovi sadrže i rutin, važan sastojak koji jača venske zidove. Rutin se dobija iz heljde i citrusnih plodova.

Bankhofer takođe preporučuje korišćenje đumbira, koji pomaže da krv u venama ostane tečna i da se ne zgruša. Prirodni lek za sprečavanje zgrušavanja je adenozin, kojeg ima u tikvastim plodovima, pre svega u dinji. Pored pomenutog, značajan je i sulfid ajoen, kojeg ima u belom luku i koji takođe utiče na to da krv u venama ostane tečna. 

(Compress)
Beč, jul 2008.

Pogledajte još