Beba "javlja" kad hoće da se rodi

Fetus koji je u završnoj fazi razvoja najverovatnije majci šalje signal kad je spreman da dođe na svet, tako što njegova pluća ispuštaju specijalnu hemijsku supstancu - utvrdili su američki naučnici.

Istraživanje obavljeno na miševima pokazalo je da kod svih sisara spremnost fetusa da počne da diše van majčine materice predstavlja glavni faktor u određivanju vremena za porođaj.

- Otkrili smo da jedan protein u spoljnom omotaču pluća služi kao "radni hormon" koji signalizira majčinoj materici kad su pluća fetusa dovoljno zrela da izdrže kritični prelaz na udisanje vazduha - izjavila je medijima dr Kerol Mendelson, profesorka biohemije i akušerstva u Medicinskom centru Univerziteta jugozapadnog Teksasa u Dalasu.

Ona je posebno naglasila da je "za sada velika nepoznanica šta je uzrok normalnom, a šta preranom porođaju jer, najverovatnije, postoji nekoliko hemijskih uzroka koji vode ka porođaju".

S tim u vezi iznela je pretpostavku da protein iz spoljnog omotača pluća, koji proizvodi fetus čoveka, takođe može biti "hormonalni signal za početak porođaja".

U opsežnoj studiji objavljenoj u Spisima Nacionalne akademije nauka SAD, profesorka Mendelson i grupa njenih saradnika saopštili su da su se posebno bavili sastavom proteina A, koji je ključni faktor u disanju van materice.

Kod čoveka, protein A ili SP-A iz pluća fetusa takođe pomaže ćelijama imunološkog sistema makrofaga (macrophagus) da napadnu bakterije, viruse i gljivice u plućima.

- Žene koje se porode pre termina često imaju infekciju membrane koja obmotava fetus, pa broj makrofaga u zidu materice naglo raste kako se približava prevremeni porođaj
- otkriva Mendelson.

Zato, po svoj prilici, mora postojati veza između infekcije i preranog porođaja. Profesorka Mendelson je uverena da će više saznanja o tom procesu pomoći da se pronađe terapija koja bi sprečila prerani porođaj.

Kod miševa, pluća fetusa u razvoju počinju da luče SP-A 17. dana trudnoće, a mladunci dolaze na svet posle 19 dana. Fetus čoveka počinje da proizvodi više SP-A između
32. i 34. sedmice u 40-onedeljnoj normalnoj trudnoći. I dok fetus "diše" plodovu vodu u materici, SP-A se oslobađa u tečnost.

Makrofazi koje aktivira protein na putu do zidova uterusa prolaze kroz plodovu vodu. I kad se jednom tamo smeste, počinju da proizvode supstancu koja stimuliše mehanizam uterusa koji se završava porođajem.

Istraživači su takođe utvrdili da ubrizgavanje SP-A u skotnu ženku miša pre 17. dana trudnoće izaziva njen prerani porođaj i blokira dalje odlaganje porođaja. 

(FoNet)
VAŠINGTON, 24. jul 2008.

Pogledajte još