Novi bilans nesreće na kruzeru: šestoro mrtvih

Spasioci, koji su cele noći tragali za nestalima, pronašli su olupini telo putnika koji je nosio prsluk za spasavanje, javila je agencija Ansa. Putnik, čiji identitet nije saopšten, nalazio se u potopljenom delu broda.

Još petnaestak osoba vodi se kao nestalo, a povređeno je oko 60 putnika i članova posade. Među njima je četvoro Italijana, dvoje Amerikanaca i četvoro Francuza.

Prva tri nađena tela su bila tela dva Francuza i jednog Peruanca, člana posade. U nedelju su pronađena tela jednog 86-godišnjeg Italijana i 68-godišnjeg Španca.

Zvaničnik Ambasade Srbije u Italiji potvrdio je u nedelju agenciji Beta da je na sigurnom četvoro državljana Srbije - tri putnika i jedan član posade
.

Brod za krstarenje "Konkordija" bio je perjanica italijanske brodarske firme "Kosta" koja je izgradila tu ploveću palatu dužine tri fudbalska terena, kao hram zabave i uživanja.

Kao "Titanik" u svoje vreme, "Konkordija" je opisivana samo superlativima.

Nesreća se desila u petak uveče kada je brod sa 4.229 putnika i članova posade naleteo na greben blizu ostrva Điljo i pocepao korito, a potom se prevrnuo na bok.

Kompanija Kosta, koja je vlasnik broda, optužila je u nedelju kapetana broda za "greške", uključujući rutu broda i ponašanje u trenutku nesreće, kao i napuštanje broda pre putnika.

Kapetan Frančeško Sketino, koji to negira, nalazi se u pritvoru.

RIM, 16. januara 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još