Dodeljeni Zlatni globusi (FOTO/VIDEO)

Holivudski glumac i režiser Džordž Kluni trijumfovao je na sinoćnoj dodeli Zlatnih globusa u Los Anđelesu, osvojivši nagradu za najboljeg glumca u filmu "Potomci" (The Descendants), koji je proglašen i za najbolji film u kategoriji
drame.

Kluni u filmu Aleksandra Pejna igra oca koji se suočava sa neumitnom smrću svoje žene.

FOTO GALERIJA: Kako su se obukle zvezde za crveni tepih?

Ovo je bilo veče Džordža Klunija, ali više Fasbenderove obdarenosti!


Francuski crno-beli film "Umetnik" dobio je tri nagrade - najbolja komedija/mjuzikl, najbolja muzika i najbolji glumac u komediji/mjuziklu, gde je nagrađen 39-godišnji Žan Dižarden.

Iako nominovana u kategoriji Najbolji film van engleskog govornog područja, Anđelina Džoli očigledno nije sasvim opčinila strane novinare koji u Holivudu prate svet šobiza. Ipak, samo nekoliko dana nakon premijere Anđelinin film "U zemlji krvi i meda" o ratu u Bosni je dobio nominaciju za Zlatni globus što je kompliment samo po sebi. Da li će Anđelina krajem februara doći na beogradsku premijeru svog rediteljskog debija ostaje da vidimo.

Meril Strip proglašena je za najbolju glumicu u drami, za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Gvozdena ledi". To je sedmi Zlatni globus u karijeri američke glumice.

Mišel Vilijams trijumfovala je u kategoriji najbolja glumica u komediji/mjuziklu, za ulogu Merilin Monro u filmu "My Week With Marilyn". Merilin Monro je isto priznanje dobila 1960, za film "Neki to vole vruće".

Anđelina i Bred na crvenom tepihu Zlatnih globusa


Nagrada za režiju pripala je Martinu Skorsezeu, za film "Hugo".

Kristofer Plamer pobedio je u kategoriji epizodna muška uloga, za film "Beginners", dok je priznanje za najbolju žensku epizodu pripalo Oktaviji Spenser, za "Služavke".

Pop zvezda Madona dobila je nagradu za najbolju originalnu pesmu, za numeru "Masterpiece" iz filma "W.E.", koji je i režirala.

"Avanture Tintina: Tajna jednoroga" proglašene su za najbolji animirani film.

Priznanje za scenario dobio je Vudi Alen, za film "Ponoć u Parizu", dok je za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja nagrađen iranski film "Razvod: Nader i Simin", koji je dobio Zlatnog medveda na prošlogodišnjem festivalu u Berlinu.

Morgan Friman dobio je specijalnu nagradu Sesil B. Demil za izuzetan
doprinos filmu.

Što se televizijskih kategorija tiče, za najbolju seriju u oblasti komedije/mjuzikla proglašena je "Moderna porodica", dok je priznanje za najbolju dramsku seriju pripalo seriji "Homeland".

Kler Dejns pripala je nagrada za najbolju glumicu u drami, za ulogu u seriji "Homeland". Met Leblank dobio je priznanje za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu, za "Episodes".

Lora Dern pobedila je u kategoriji najbolja glumica u komediji/mjuziklu, za "Enlightened".

Džesika Lang dobila je priznanje za epizodnu ulogu u seriji "American Horror Story". Za najboljeg glumca u drami proglašen je Kelsi Gramer, za seriju "Boš".

Svečana dodela nagrada Udruženja stranih novinara akreditovanih u Holivudu održana je u Hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu, a domaćin je bio britanski komičar Riki Džervejz.

Među zvezdama koje su uručivale nagrade bili su Antonio Banderas i Salma Hajek.

Duhoviti Riki Džervejz otvara dodelu Zlatnih globusa


Beta

Pogledajte još