Bostanijada u Silbašu

U petak, 26. i subotu 27. jula , u poznatom bostandžijskom kraju Silbašu pored Bačke Palanke biće održana tradicionalna manifestacija Bostanijada 2008.

Silbaš je tipično bačko selo sa blizu 3.000 stanovnika, uglavnom srpske i slovačke nacionalnosti. Ovo mesto je već duži niz godina jedan od centara proizvodnje lubenica i dinja. Procene su da se ovde godišnje proizvede oko 1.000 vagona bostana. Silbaške bostandžije su nadaleko čuvene po kvalitetu lubenica i dinja, ali i drugih povrtarskih kultura.

Bostanijada je manifestacija na kojoj se predstavljaju najbolji bostandžijski i drugi povrtarski proizvodi, ali i agrotehnika i repromaterijal.

Ovu jubilarnu, 10. po redu Bostanijadu obeležiće brojni zanimljivi sadržaji. Za prvi dan Bostanijade, petak, 26. jul, planirana je Bostandžijska muzička zabava uz di-džeja.

Drugi dan ovogodišnje Bostanijade počeće već u 7.00, takmičenjem u pecanju, a potom će, oko 10.00, biti održan i pionirski turnir u fudbalu, na terenu FK "Naša zvezda". U toku prepodneva biće otvorena i izložbe ručnih radova žena Silbaša.

Svečano otvaranje Bostanijade u Lovačkom domu u Silbašu zakazano je za 16.00, kada bi trebalo da počne i takmičenje u kuvanju bostandžijskog kotlića. Nešto kasnije, najbolje bostanžije okušaće se u bostandžijskim disciplinama - najtežoj, najslađoj i najneobičnijoj lubenici i dinji. Osim toga, biće nagrađen i najbolji štand, kao i najbolji usev.

Osim što će moći da uživa u najboljem bostanu, publika će biti u prilici da se oproba i u brzom ispijanju piva, pogađanju težine najveće lubenice, brzom jedenju lubenice i gađanju lubenice paradajzom. Biće izabrane i mis Bostanijade u različitim uzrastima.

Sve prisutne će zabavljati i KUD “Silbaš“ i veterani KUD "Kosta Abrašević" iz Bačke Palanke.

Pobednik u bostandžijskim disciplinama i kuvanju kotlića biće proglašen oko 19.0, a nakon toga će uslediti Bostan žurka, uz živu muziku nadaleko poznatih slibaških tamburaša.

Pogledajte još