Srbi u Kosovskom Pomoravlju ne koriste tablice Srbije

KOSOVSKA KAMENICA, 16. januara 2012. (Beta) - Na putevima od Kosovske Kamenice prema prelazu Bela Zemlja, kao i prema Prištini i Kosovskoj Mitrovici, od subote gotovo da nema vozila sa gnjilanskim tablicama koje izdaje MUP Srbije, izjavio je u ponedeljak predsednik Opštine Kosovska Kamenica Boban Jeftić.

Jeftić je agenciji Beta rekao da Kosovska policija Srbima, a to je rečeno i njemu, savetuje da ne koristi tablice sa gnjilanskom registracijom koju izdaje MUP Srbije radi sopstvene bezbednosti tokom i posle subotnjeg protesta na prelazu Bela Zemlja na regionalnom putu Gnjilane-Bujanovac. Taj prelaz su delimično blokirali članovi pokreta kosovskih Albanaca Samoopredeljenja.

"Srbi iz Kosovskog Pomoravlja se više ne usudjuju da voze automobile sa tablicama 'GL', ili ih koriste sa dozom straha, iako više od 90 odsto nema kosovsku registraciju 'KS'. Nezabeleženo je da u 21. veku ovako bude ograničena sloboda kretanja, to naročito nismo očekivali kao posledicu svih silnih pregovora izmedju Beograda i Prištine", kazao je Jeftić.

Prema njegovim rečima, "situacija u Kosovskom Pomoravlju nikada nije bila gora u pogledu slobode kretanja, a Srbi koji žive u tom delu Kosova sada se osećaju jadnije nego pre deset godina".

Pogledajte još