Slike iz kolekcije Elizabet Tejlor na aukciji u Londonu

Među slikama nalazi se jesenji pejzaž Vinsenta van Goga, čija je vrednost procenjena na između pet i sedam miliona funti (7,6 do 11 miliona dolara), kao i autoportret Edgara Degaa i radovi Kamija Pisaroa i Ogista Renoara.

Na seriji aukcija nakita, toaleta i uspomena iz filmova Elizabet Tejlor prošlog meseca u Njujorku sakupljeno je 156 miliona dolara.

Elizabet Tejlor, poznata po filmovima "Kleopatra", "Ko se boji Virdžinije Vulf" i "Mačka na usijanom limenom Krovu", umrla je u martu prošle godine u 79. godini.

Kao ćerka londonskog trgovca umetničkim delima Elizabet Tejlor je sakupila značajnu kolekciju radova iz 19. i 20. veka.

Njen otac Frensis Tejlor kupio je Van Gogovu sliku u ime svoje ćerke 1963. godine za 275.000 dolara na aukciji u Sotbiju u Londonu.

Kasnije se vodio spor oko vlasništva te slike koji se završio 2007. kada je američki Vrhovni sud odbio da razmatra tužbu naslednika jedne od bivših vlasnika, Jevrejke koja je pobegla iz Nemačke 1939. godine.

Stručnjakinja aukcijske kuće Kristi Đovana Bertaconi rekla je da će ova aukcija ne samo pružiti kolekcionarima vrlo zanimljiv uvid u samu glumačku ikonu, već će biti i uzbudljiva šansa za nabavku važnih dela vodećih impresionista i modernih umetnika.

Slike iz kolekcije Elizabet Tejlor biće ponuđena na aukciji 7. i 8. februara, a biće izložena za razgledanje od 2. do 7. februara.

Novac od prodaje ići će u Fond Elizabet Tejlor.

LONDON, 16. januara 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.