U porastu broj nezaposlenih

BEOGRAD, 17. januara 2012. (Beta) - Sekretar Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić izjavio je u utorak da će se trend smanjenja zaposlenosti nastaviti i u ovoj godini, jer trećina firmi u Srbiji ima velike probleme da redovno isplaćuje zarade zaposlenima.

"Oko 67 odsto firmi koje posluju gledaju da se održe na istom nivou i ne razmišljaju o proširenju, dok svega šest odsto, i to uglavnom stranih firmi koje posluju u Srbiji, planiraju povećanje kapaciteta i broj zaposlenih", kazao je Rajić agenciji Beta.

Republicki zavod za statistiku objavio je juče da je stopa nezaposlenosti u Srbiji na kraju novembra 2011. godine bila 23,7 odsto, dok je na kraju aprila 2011. ona bila 22,2 odsto.

Rajić je naglasio da taj podatak uopšte ne iznenadjuje i da je to bilo realno za očekivati, jer se poslednjih nekoliko godina u Srbiji mnogo više preduzeća zatvara nego što se otvara novih.

"Zatvaranjem malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji izgubljeno je oko 170.000 radnih mesta, dok je u velikim preduzećima oko 100.000 ljudi ostalo bez posla", kazao je on.

Pogledajte još