Da li Bafta i ove godine predviđa Oskare?

Film "Umetnik" nominovan je u 12 kategorija, a "Dečko, dama, kralj, špijun" u 11 za britanske Bafta nagrade. Oba ostvarenja će se nadmetati za nagrade za najbolji film i režiju, a njihovi junaci Žan Dižarden i Gari Oldman za najboljeg glumca.

Za najbolji film nominovani su i filmovi "Potomci", "Drive" i "Služavke".

Veći broj nominacija pripao je i filmovima "My Week With Marilyn", "Gvozdena ledi", "Služavke" i "We Need to Talk About Kevin".

Pored Oldmana i Dižardena, u konkurenciji za nagradu za najboljeg glumca su i Bred Pit za "Formula uspeha", Džordž Kluni za "Potomke" i Majkl Fasbender za "Sram".

Nominacije za najbolju glumicu dobile su Berenis Bežo za "Umetnika", Meril Strip za "Gvozdenu ledi", Mišel Vilijams za "My Week with Marilyn", Tilda Svinton za "We Need to talk About Kevin" i Vajola Dejvis za "Služavke".

Svečana dodela nagrada Bafta, koje važe za jedan od pokazatelja uspeha filmova na dodeli Oskara, održaće se 12. februara.

"Milioner sa ulice" Denija Bojla je 2010. dobio sedam nagrada Bafta, uključujući onu za najbolji film, kao i osvojio osam Oskara. Prošle godine, "Kraljevom govoru" pripalo je sedam Bafta nagrada i četiri Oskara, među kojima i nagrada za najbolji film.

Beta

Pogledajte još