FEST od 24.februara do 4.marta

BEOGRAD, 17. januara 2012. (Beta) – Jubilarni 40. Medunarodni filmski festival (FEST) biće održan od 24. februara do 4. marta u Beogradu pod sloganom “XL – U svetu velikih”, saopštili su u utorak organizatori.

U zvaničnom programu Festa u Sava centru, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra i Kinoteci, biće prikazana 72 premijerna filma, dok će u okviru pratećih programa biti prikazano oko 30 ostvarenja, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

40. FEST će otvoriti holivudski reditelj srpskog porekla Piter Bogdanovič, a počeće projekcijom filma “Drvo života” Terensa Malika, rekao je umetnički direktor Festa Borislav Andjelić.

“Bogdanovič bi trebalo da dodje 23. januara da otvori FEST, a i reditelj i Oskarovac Jirži Mencl će takodje biti na otvaranju”, rekao je Andjelić.

U glavnom programu festivala, izmedju ostalih, su filmovi “Martovske ide” DZordza Klunija, “Koža u kojoj živim” Pedra Almodovara, “Ovo mora da je to mesto” Paola Sorentina, “Krvoproliće” Romana Polanskog, “Avr” Akija Kaurismakija, “Dečak sa biciklom” braće Darden, “Melanholija” Larsa fon Trira i drugi.

Na festivalu će biti prikazani i srpski filmovi “Doktor Rej i djavoli” Dinka Tucakovića sa Draganom Bjelogrlićem i Anom Sofrenović, dokumentarac “Plašim se, da li se sve razume” Puriše DJordjevića kao i kratki igrani film reditelja Miroslava Stamatova “Zalet”.